Pirított fenyőmaggal és bazsalikomlevelekkel díszítve adjuk asztalra.
Érdemes tudni: A bazsalikom Dél-Ázsiából került Európába. Jellegzetes illatú, kellemesen pikáns ízű fűszernövény. A szárított leveleiből készült tea gyomorerősítő hatású, emellett köhögéscsillapító, illetve toroköblögető szer, valamint idegnyugtatónak is használják. A paradicsomos ételekkel kifejezetten jó az ízhatása, de levesekbe, mártásokba, páclevekhez is remekül illik.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- őrölt fekete bors
- 1 csokor friss bazsalikom, néhány levél a díszítéshez, a többi finomra aprítva
- 1 padlizsán megmosva és ujjnyi vastagra szeletelve
- 4 paradicsom
- 1 evőkanál fenyőmag
Az olívaolajat egy kevés sóval, borssal és a finomra aprított bazsalikommal összekeverjük. A padlizsánszeleteket a fűszeres olívaolajjal vékonyan megkenjük, és kb. 20 percig állni hagyjuk, majd grillrácson vagy grillserpenyőben megsütjük. Közben a fenyőmagot szárazon világosbarnára pirítjuk, a paradicsomot egy percre forró vízbe mártjuk. Tálaláskor a megsült padlizsánszeleteket tányérra fektetjük, egy-egy paradicsomot ráültetünk, és a pirított fenyőmaggal megszórjuk, majd bazsalikomlevelekkel díszítve adjuk asztalra.