Az immunrendszer erősítése különösen az évszak változásával kerül előtérbe, a hűvös idő beköszöntével a szervezet is támogatásra szorul. A vitaminok és az étrend kiegészítő készítmények mellett olyan termékek is számításba jöhetnek, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatók, illetve könnyen és olcsón elérhetők a boltok polcain is. A legjobb immunerősítők közé tartozik a csipkebogyó mellett a gyömbér. A hatása nem azonnal jelentkezik, célszerű hónapokig kúraszerűen fogyasztani.
Számos olyan könnyen beszerezhető élelmiszer van, amelyet magas C-vitamin tartalma miatt különösen az őszi és téli hónapok során ajánlott megfelelő mennyiségben fogyasztani. Például a szárított csipkebogyó hús hideg vízbe áztatásával remek teát készíthetünk, de gyömbér tea citrommal és mézzel ízesítve egyenesen fenséges, mellékhatása pedig csak igen ritkán mutatkozik.
A gyömbért a kínai orvoslásban és az ayurvédikus gyógyászatban már igen régóta előszeretettel alkalmazzák.
A gyömbér fogyasztása
A gyömbér gyökeret használhatjuk természetes állapotában reszelve, por formájában, de kapszulaként is megtalálható. Legegyszerűbben tea formájában készíthetjük el.
A gyömbér hatásai
- melegítő
- izzasztó
- vírusölő
- immunerősítő
- hányinger és émelygés ellen kiváló
- testsúly csökkentő hatással rendelkezik.
A gyömbértea ajánlható megfázásra és köhögésre, de egyes gyomor problémák esetében is jótékony hatású. Reggelente egy pohár gyömbértea még a vércukorszintet is szabályozza. A legújabb kutatások szerint gyömbér gyökér a benne lévő koffein miatt fogyókúrában is hatékonyan alkalmazható, de pajzsmirigy problémák esetében is érdemes fogyasztani. Az intenzív erős íze miatt a mennyiséggel nem árt óvatosnak lenni, ugyanakkor egyes betegségek esetén, mint például a vesekő, és bizonyos érzékenységgel rendelkezőknek kerülendő a fogyasztása. Egyes szív és vérnyomást szabályzó gyógyszerek rendszeres fogyasztása mellett érdemes a kezelőorvost is megkérdezni.
A gyömbértea elkészítése
Gyömbértea főként az ázsiai országokban népszerű, és a legkedveltebb italok közé tartozik Indiában, Kínában és Koreában. A teát egyszerűen készíthetjük a gyömbér gyökér lereszelésével, vagy nagyon vékonyra szeletelésével, de gyömbér porból is főzhető.
Egy hüvelyknyi hámozott gyömbér darabot reszeljünk le, és 2-3 deciliter vízben alacsony lángon forraljuk 5 percig. Még forrón szűrjük át, és ízlés szerinti mennyiségben akár mézzel, vagy édesítőszerrel is ízesíthető. Nyári melegben hideg italként kiváló hűsítő ital, ilyenkor citromlével, citromkarikákkal is kiegészíthető.
Gyömbérporból készített tea
A hüvelyknyi mennyiségű gyömbér helyettesíthető 1 evőkanálnyi gyömbérporral is. A teakészítés a reszelt gyömbérhez hasonlóan történik.
Egyes receptek a hatás fokozása érdekében kevés fekete bors és kurkuma hozzáadását javasolják. Érdekesség, hogy Indiában népszerű ital a tejes változata, a masala tea, amelynek jellegzetes ízét a gyömbér és kevés tej mellett a hozzáadott aromás fűszerek, mint az őrölt fahéj, szerecsendió, kardamom mag adják.