Vészhelyzetben fordulunk fogorvoshoz

A rendszeres szűrővizsgálatokat hanyagoljuk, és csak vészhelyzetben fordulunk fogorvoshoz. Pedig a szájüregi elváltozásokat bármely szakember kiszűrhetné. A Semmelweis Egyetemen ma ingyenes rákszűrést tartanak.

Ingyenes szájüregi rákszűrést szerveznek a Semmelweis Egyetemen. Ma 10-től 6 óráig vizsgálják meg a jelentkezőket. A mai létszám már betelt, hetek múlva azonban megismétlik a szűrést, és egy kampány is indul a daganatos szűrések elkerülése érdekében.

Nagy Gábor professzor parodontológus az M1 Ma reggel című műsorában bemutatott egy speciális műszert, melyből egyelőre csak kettő van az országban. Ez egy speciális, kék fényt bocsát ki, és segít diagnosztizálni a daganatos elváltozásokat.

A legveszélyeztetettebbeknek a krónikus alkohol- és dohányfogyasztókat nevezte. Utóbbi csoportba beleértjük a rendszeres tubákfogyasztókat is, ennek a körnek a zömét a 20-30 évesek, illetve a sportolók adják – hívta fel a figyelmet.

Fontosnak nevezte, hogy a fogszakorvosok ne csak a fogakat, hanem a szájüreget is vizsgálják. Hangsúlyozta: Magyarországon nagyon ritkán fordulnak az emberek fogorvoshoz, gyakorlatilag csak vészhelyzetben „tűzoltó munkáért” keresik fel a szakembereket. A rendszeres szűrővizsgálat kimarad, noha azt bármely fogorvos képes elvégezni – emelte ki.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>