Uniós sürgősségi támogatást kap a menekültügyi ellátórendszer

menekültek debrecen unió

Mintegy 440 millió forintos sürgősségi támogatást nyújt az Európai Bizottság (EB) Magyarországnak a menekültek és menedékkérők számának ugrásszerű növekedésével járó terhek enyhítésére – közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint míg 2011-ben csaknem 1700, 2012-ben pedig mintegy 2100 menedékkérőt regisztráltak Magyarországon, addig az idén az év végére ez a szám elérheti a 20 ezret is.
Mint írták, a magyar menekültügyi rendszernek rendkívüli terhet jelent ilyen nagy számú menedékkérő elszállásolása, ellátása, valamint menedékjogi kérelmének elbírálása. Májusra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által fenntartott befogadó intézmények kapacitását jelentős mértékben meghaladta az ott elhelyezettek száma, ezért Magyarország sürgősségi igénnyel az EB-hez fordult.
Az EB – küldöttségének magyarországi látogatása után – november 29-én elfogadta a kérelmet, így a terhek enyhítése, illetve az elhasznált készletek pótlása érdekében az 2013. október 1. és 2014. március 31. közötti időszakra több mint 440 millió forintos sürgősségi támogatást nyújt Magyarországnak az Európai Menekültügyi Alapból.
A több mint 350 millió forintos uniós és a csaknem 90 millió forintos magyarországi forrás segítségével új munkatársakat vesznek fel, ezzel biztosítva a nagyszámú ügyirat folyamatos és megfelelő időben történő feldolgozását.
Emellett Bicskén és Vámosszabadiban felújítják a leromlott állapotú közös helyiségeket, Debrecenben férőhelyeket alakítanak ki, továbbá valamennyi befogadó intézményben készletpótlásra is jut az összegből.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>