Ukrajnai tüntetések

ukrajna tüntetés eu mellett

A tüntetők színpadán térdre borulva ítélte el az erőszakot pénteken egy apa, akinek a belügyi egységeknél szolgáló fia részt vett a kijevi demonstráció feloszlatását célzó akcióban.

A férfi a Függetlenség terén álló emelvényen végig térden állva szólt a tömeghez. Arra kérte a többi szülőt, akinek a gyermeke a belügyi különleges alakulatoknál szolgál, hogy ha újból megpróbálnák a békés demonstrálókat a belügyi egységek szétoszlatni, “álljanak élő pajzsként fiaik és a tüntetők közé”.
Felháborodva mondta el a színpad előtt összegyűlteknek, hogy a Jevromajdannak elnevezett megmozdulás oszlatásakor a belügyi egységek parancsnokai 18-19 éveseket állítottak az első sorba a tüntetőkkel szemben.
A Majdan tüntetői hosszan tartó tapssal és elismerő szavakkal fogadták az apa felszólalását.
Szerdára virradó éjjel a rohamrendőrök pajzsokkal szorították ki a demonstrálókat a kijevi Függetlenség terének egy részéből. Az elfoglalt területen lerombolták a sátrakat és a barikádokat. A hivatalos magyarázat az akcióra az volt, hogy szabaddá kívánták tenni a közlekedés számára a területet. Utána a rohamrendőrök megpróbáltak behatolni a tüntetők által melegedőnek, ételosztó és elsősegélyhelynek elfoglalt városházára, hogy kikergessék onnan a bent lévőket, akik viszont ellenálltak és meghátrálásra késztették a belügyi egységek tagjait. Később a rohamrendőrök visszavonultak a térről és környékéről, a tüntetők pedig visszaépítették a barikádjaikat.

MTI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>