Új Főnix Terv: kétszáz milliárd forintból fejlesztenek a következő években Debrecenben

fopalyaudvarlatvany1

Az elmúlt huszonöt év legnagyobb forráskerete nyílik meg most a debreceni fejlesztések előtt, a rendszerváltás óta nem volt még lehetősége a megyeszékhelynek ilyen dinamikus fejlődésre – mondta Papp László polgármester, aki bejelentette, Új Főnix Terv néven több mint 200 milliárd forintos programot indít a város. Elmondta, a terv lényegében a folytatása a 2004-ben útjára indított fejlesztéssorozatnak, az első Főnix Tervnek, melyben az akkor kitűzött beruházásokat kilencven százalékban már befejezték. Ide sorolta például a Kölcsey Központ és a Modem megépítését, a Nagyerdő rehabilitációját, a stadionépítést és az uszodafejlesztést.
Az új programnak része a 43,3 milliárd forint keretösszegű Integrált Településfejlesztési Program, a Modern Városok Program, az uniós hozzájárulás és a kormánnyal kötött megállapodás során eltervezett beruházások is.
Papp László polgármester hangsúlyozta, a programban ugyanúgy szerepelnek a kisebb volumenű munkák, mint a nagyobb jelentőségű fejlesztések, s a tervek szerint ezek együttesen erősíthetik majd a város regionális szerepét, valamint komfortosabbá is tehetik Debrecent. Kiemelte, a programnak fontos része a gazdaságfejlesztés, azon belül új ipari területek bevonása, az innováció támogatása. Gazdaságfejlesztésre körülbelül 15 milliárd forint jut, ezekből a beruházásokból több ezer új munkahelyet alakítanának ki. A polgármester hozzátette, szeretnék Debrecen iskolaváros jellegét is erősíteni, így 10 milliárd forint jut az oktatási intézmények fejlesztésére, energetikai korszerűsítésére.

Papp László kiemelte, az Új Főnix Terv Debrecen horizontális fejlesztését segíti, külön tervek vannak benne a lakótelepek korszerűsítésére, azon belül pedig parkolók, szervizutak, közösségi terek, játszóterek kialakítására, felújítására.
A tervek szerint folytatják a Nagyerdő rehabilitációját, a keleti és a déli városrész infrastrukturális fejlesztését. A polgármester kiemelte, a programból jut majd pénz a Csokonai Színház felújítására és a Latinovits Színház befejezésére is.

Az Új Főnix Terv egyik alappillére a közlekedés korszerűsítésére koncentrál majd, ezzel kapcsolatban Papp László úgy fogalmazott, hogy ez a nagyszabású program Debrecen legnagyobb közlekedésfejlesztési projektje is egyben.

A teljes városi vasútvonalat felújítják, emellett a vasúti átjárókat is korszerűsíteni fogják. Megépítik a déli elkerülő utat, folytatják az M35-ös autópálya építését, továbbfejlesztik Debrecen nemzetközi repülőterét, valamint felújítják, kétszer két sávossá teszik a Sámsoni utat. Pósán László országgyűlési képviselő a tájékoztatón a déli elkerülő úttal kapcsolatban kiemelte, nagy szükség van rá, hiszen a városon átmenő forgalom még mindig nagyon jelentős, azt pedig minél hamarabb el kell terelni. Az elkerülőre a tervek szerint 17 milliárd forint jut. Hozzátette, a 4-es főutat is fel fogják újítani Debrecen és Hajdúhadház között 14,5 kilométer hosszan, Püspökladány belterületén pedig több mint 7 kilométeren korszerűsítik majd a főutat.

Papp László kiemelte, a debreceni közlekedésfejlesztés egyik legfontosabb eleme, az intermodális közlekedési központ, más néven főpályaudvar megépítése lesz. Ezzel kapcsolatban elmondta, előrehaladott állapotban van az előkészítés, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. még februárban benyújtja a fejlesztésre vonatkozó pályázatot, a kiviteli tervek már készen vannak, s legkésőbb áprilisban elindulhat a közbeszerzési eljárás. A tervek szerint már akár 2016 végére megköthetik a kivitelezési szerződést, a beruházást 3 és fél év alatt befejeznék.

A program másik lényeges pontja a déli elkerülő út megépítése lesz, mely várhatóan 2017 végére fejeződhet be. A Sámsoni út korszerűsítése is egy régi igénye a debrecenieknek, ezzel a beruházással 2018-ban végeznének. Ez utóbbival kapcsolatban a tájékoztatón elhangzott, először a megyehatár és Hajdúsámson közötti szakaszon fognak dolgozni, s a negyedik ütemben érik el Debrecen belterületét. Ez a fejlesztés mintegy 31 milliárd forintba fog kerülni.
A közlekedésfejlesztésre összességében 8 milliárd forint jut, mely tartalmazza 52 utca teljes illetve részleges felújítását, ezen kívül 11 olyan utcában fognak majd aszfaltozni, ahol korábban nem volt burkolat. Ezekre a munkákra 2,1 milliárd forintot költenek majd, az összeg a Modern Városok Programból tevődik össze, ehhez kellett még a városnak 100 millió forintot hozzátennie. A polgármester kiemelte, az érintett utcákat az alapján választották ki, hogy mekkora forgalom halad át rajtuk, illetve mennyire vannak rossz állapotban. Példaként említette a Burgundia utcai buszsáv kialakítását, a Szent Anna utca egyes részeit, a Monostorpályi út teljes aszfaltozását, a Salétrom utca rendbetételét, valamint a Széchenyi és a Miklós utcák még fel nem újított szakaszait. A Csapó utcát teljes hosszában korszerűsítik, emellett ott kerékpárutat és új járdákat is kialakítanak majd.

A 2,1 milliárdból mintegy 550 millió jut az úgynevezett lakossági utak, kisebb utak korszerűsítésére. A nyolc milliárdos keretből 800 milliót fordítanak a Júlia telepi utak fejlesztésére, csökkentik a Vezér és a Böszörményi út leterheltségét úgy, hogy a 33-as út felől is elérhetővé teszi az egyetem gazdasági területeit, párhuzamos utat építenek a Böszörményi úttal. A tervek szerint lesznek munkák a Kishegyesi úton is, s ahol lehet, ott szélesíteni fogják, kétszer két sávossá teszik az egyes szakaszokat, és várhatóak útfelújítások is. Ez utóbbi fejlesztésre 1,5 milliárdot szánnak a keretből, valamint a város több pontján kerékpárutakat is építenek majd, 2,5 milliárd forintból.

FORRÁS: DEHIR.HU

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>