Új eszköz a szüléshez

Egy autószerelő találta fel.

Bár ránézésre meglehetősen bizarrnak tűnik ez az eszköz, mégis csecsemők millióinak testi és szellemi épségét vagy akár életét mentheti meg.

A feltalálója egy argentin autószerelő, Jorge Odón, aki néhány éve látott egy videót a Youtube-on, mely azt mutatta be, hogy hogyan lehet a borosüvegből egy nejlonzacskó segítségével eltávolítani az italba esett parafadugót. A férfi aznap a szó szoros értelmében megálmodta, hogy hasonló technikával a szülőcsatornába szorult babák születését is meg lehetne könnyíteni. Még azon az éjszakán elkészítette az eszköz prototípusát a konyhájában egy dunsztosüveg, a lánya egyik játék babája, valamint egy zacskó segítségével.

Az eszközt később egy szülész-nőgyógyász bevonásával fejlesztette tovább, végül bemutatták az Egészségügyi Világszervezet konferenciáján. A találmány elnyerte a rangos szervezet jóváhagyását, egy orvosi technológiákkal foglalkozó amerikai vállalat pedig hamarosan megkezdi a termék gyártását.

A jelenlegi orvosi gyakorlatban, ha császármetszésre nincs lehetőség, fogókkal vagy tapadókorongokkal szorítják össze a szülőcsatornába szorult csecsemő fejét és azok segítségével húzzák ki, ám ez súlyos következményekkel járhat a baba egészségi állapotára nézve. Az Odón-eszköz viszont a szakemberek szerint a jelenleg alkalmazott eljárásoknál sokkal biztonságosabb, és egy rövid képzést követően akár szülésznők is használni tudnák. Azt azonban nem lehet tudni, hogy mikor terjedhet el széles körben.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>