Új csomagolóüzem és hűtőház

Új csomagolóüzemet és hűtőházat létesített a csengeri Almarégió Kft.

Mintegy egymilliárd forint összértékű beruházással új csomagolóüzemet és hűtőházat létesített az Almarégió Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben, a létesítményt a napokban adták át.

Az átadáson Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára fontos célkitűzésnek nevezte a hazai almafogyasztás növelése mellett az almaexport bővítését.
Közölte: az idén a tavalyinál mintegy húsz százalékkal kevesebb, 530-550 ezer tonna alma termett Magyarországon, a legnagyobb kiesés éppen ebben a megyében volt tapasztalható.
A termés 70 százalékát az ipar dolgozza fel, a fennmaradó mennyiség étkezési alma. A tárca célja, hogy a KAP (közös agrárpolitika) 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakában ez az arány kedvezően változzon, és a fogyasztás növekedése mellett az export is bővüljön, elsősorban az orosz piac felé – fogalmazott Czerván György.
Az államtitkár szólt arról is, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az almaültetvények bruttó területe 2012-ben 26 ezer hektár volt, ezen belül csökkent a 25 éves vagy annál öregebb ültetvények területe, a 10-14 és a 15-24 éves ültetvények részaránya pedig meghaladta a harminc százalékot.
Az étkezési alma, illetve az almasűrítmény exportjának bővítéséhez elengedhetetlen, hogy az elöregedett fák helyett új ültetvényeket létesítsenek – szögezte le Czerván György.
Elmondta, az alma a magyar kertészeti ágazat legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcse, ami a hazai gyümölcstermés mintegy hatvan százalékát teszi ki. A VM által elkészített zöldség-gyümölcs ágazati stratégia társadalmi vitája jelenleg is zajlik és december 4-ig tart. A megfogalmazott célok között szerepel a zöldség- és gyümölcstermelő ágazat fejlesztése és piaci pozíciójának megerősítése, a minőségi árualap emelése egymillió tonnával, valamint az átláthatóság növelése.
Vélekedése szerint ahhoz, hogy Magyarország helytálljon a világpiacon, szükség van az Almarégió Kft. beruházásához hasonló technológiai fejlesztésekre, amelyek biztosítják a magas hozamot, a jó minőséget és a nemzetközi versenyképességet.
Apáti Ferenc, a társaság vezetője elmondta, a 11 térségi gazdálkodó által 2008-ban alapított Almarégió Kft. jelenleg 23 termelőt fog össze, és összesen 154 hektáron termel étkezési gyümölcsöt évente 5-6 ezer tonnás mennyiségben. A termelt és forgalmazott gyümölcsök 92 százalékát az alma adja, ezenkívül csonthéjas-, körte- és szilvaültetvényeik egyaránt vannak. A társaság összesen hatezer tonna kapacitású hűtőházban tudja tárolni a gyümölcsöt.
Apáti Ferenc közlése szerint a cég hazai piacai folyamatosan bővülnek, a nagy üzletláncokba évente közel 3,5 ezer tonna – elsősorban csomagolt – almát szállítanak, exportra pedig elsősorban Romániába, Lengyelországba, Olaszországba, Ausztriába és Szlovákiába termelnek.
A mintegy 950 millió forint értékű beruházás keretében megépült egy korszerű csomagoló- és válogatógépekkel felszerelt ötezer négyzetméteres csomagolóközpont és hűtőház a kft. csengeri telephelyén. A beruházáshoz egyébként 25 százalék saját erőt biztosított a társaság, a fennmaradó részt pedig a termelői csoportok beruházási és működési támogatásából finanszírozták.
A csomagolóközpontban jelenleg 33-35 ember dolgozik, ezen kívül a TÉSZ tagjai további 230-250 embernek biztosítanak munkát a szüreti időszak három hónapjában – tette hozzá.
Az Almarégió Kft. nettó árbevétele tavaly 400 millió forint volt, az idén mintegy 450 millió forintos árbevétellel számolnak.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>