Tengeri adatközpontot építhet a Google

A Google a tengerre költöztetheti az adatközpontjait. Az óceán vize egyszerre biztosíthatja a hűtést és a működéshez szükséges energiát, ráadásul a nemzetközi vizeken a kormányok fennhatósága alól is kikerülhetnek.

Hamarosan offshore adatközpontokat kezdhet építeni a Google. Az offshore ebben az esetben szó szerint is értendő: a tengerre épített központokat az óceán vize hűtené, az energiát is innen nyerné. Sőt, ha nemzetközi vizekre hajózik, a Google a kormányok fennhatósága alól is kivonhatja magát.

A CNET pénteki oknyomozó riportja szerint a Google-nek köze lehet a Building 3 néven emlegetett épülethez. Ez a San Franciscó-i öbölben lévő Treasure Islanden található, és állítólag úgy fest, mint egy négyemeletes épület váza, amit egy uszályra húztak föl.

Két hete egy másik, nagyon hasonló épület tűnt föl a maine-i Portlandben is. A Portland Herald múlt szerdai cikke nem zárta ki, hogy ez összefüggésben lehet a lebegő adatközpontokról szóló szabadalmi tervvel. Ezt alátámasztja, hogy a san franciscói és a portlandi uszályokat ugyanannak a cégnek a nevére regisztrálták – a By And Large-éra.

Land Ho

A Google adatközpontokról szóló, 2008-ban benyújtott szabadalmát egy évvel később fogadták el. Ebben leírnak egy hajón található adatközpontot, amit az óceáni áramlatok látnak el a működéshez szükséges energiával, és a tengervízzel hűtik a szervereket.

A mostani adatközpont-építésnek az is lökést adhat, hogy a létesítmények hűtése rengeteg energiát fogyaszt: az adatközpontok teszik ki az USA áramfogyasztásának 2 százalékát. Ez persze sokba is kerül, így a Google tengerre költözésének ez további lökést adhat, mivel milliókat spórolhatnak meg ezzel a megoldással.

Az sem zárható ki, hogy a Google így próbál meg felülemelkedni a törvényi szabályozásokon: ha nemzetközi vizekre hajóznak, azzal a kormányok fennhatósága alól is kikerülhetnek, így például nem kényszeríthetnék őket adatszolgáltatásra.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2013/10/28/tengeri_adatkozpontot_epithet_a_google/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>