Télűző farsangi mulatság a legszebb boszorkányokkal Tiszavasváriban

farsang boszorkány

Boszorkány-szépségverseny, táncház és viseletbemutató szerepel a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum február 22-én megtartandó télűző farsangi mulatságán.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros egész napos rendezvényén a Nyíri mezőség ízeit és hagyományait eleveníthetik fel az érdeklődők, akik már délelőtt folyamán ízelítőt kaphatnak a farsang gasztronómiájából a Böjt előtti dőzsölés című program segítségével – közölte Balogh Tamás, a múzeum sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.
A vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak a néphagyományba a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek idejeként vonult be, ennek jegyében a Múzeumkertben az ilyenkor szokásos eledeleket, így a kocsonyát, a töpörtyűt, a farsangi fánkot, a forralt bort, valamint a kemencében sült pogácsát ízlelhetik meg a jelenlévők. Kora délután a gyerekeket játszóház, maskara- és kiszebábkészítés, boszorkányok szépségversenye, míg a felnőtteket történelmi előadás várja a múzeum Kálvin úti épületében. Ez utóbbi keretében Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető a Nyíri mezőség polgárosodásáról tart előadást.
Ezután farsangi felvonulást rendeznek a belvárosban muzsikaszóval, maskarásokkal, boszorkányokkal, síppal, dobbal, alakoskodó néptáncosokkal, majd a tél jelképes búcsúztatásaként a Szentmihály téren rakott hatalmas máglyán égetik el a kiszebábokat. A gyerek számára rendezett táncházban megtanulhatók többek között a moldvai és felcsíki táncok, ezután a térség régi divatját mutatják be korabeli ruhák segítségével.
Este táncházat rendeznek, a mulatozni vágyó közönséget késő estig disznótoros kóstolóval és batyus bállal várják Tiszavasváriban.

MTI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>