Sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők

A Mozdonyvezetők Szakszervezete szerdán megalakította sztrájkbizottságát, miután a munkáltató 2014. január 1-jei hatállyal felmondta a 10 éve folyamatosan alkalmazott mozdonyvezetői bértáblát.

Az érdekvédelmi szervezet szerint a döntéssel „egy tollvonással elvették a mozdonyvezetői életpályamodellt, azt a korábbi munkáltatói ígérvényt, amire a munkavállalók eddig bizton számíthattak”.

A sztrájkbizottság megalakításának másik oka, hogy a 2014. január elsején létrejövő integrált személyszállító társaság, a MÁV-Start Zrt. kollektív szerződését úgy kívánja módosítani a cégvezetés, hogy csökkenti a jelenleg a mozdonyvezetőket megillető műszakpótlék mértékét, illetve más jövedelmi elemeket. A közlemény szerint az integrációt felhasználva a munkáltatónak szándékában áll rontani a jelenlegi mozdonyvezetői foglalkoztatás szabályait is.

“Ezek a lépések elfogadhatatlanok a mozdonyvezetők számára, a megszerzett jogaik védelme érdekében készek mindent megtenni, ideértve a munkabeszüntetést is” – áll a Mozdonyvezetők Szakszervezetének közleményében.

Emlékeztetnek arra, hogy az érdekvédelmi szervezet már korábban jelezte: többletigényt az integrációhoz kapcsolódóan nem támaszt, de ragaszkodik a jelenleg érvényes és hatályos mozdonyvezetői bértáblához, foglalkoztatási szabályokhoz és jövedelmi elemekhez.

 

Forrás: http://www.hir24.hu/belfold/2013/10/31/sztrajkra-keszulnek-a-mozdonyvezetok/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>