Szerelem

Amikor az ember szerelmes, más színben látja a világot, szárnyal a hétköznapokban is. S amikor boldogtalan? A szomorúság, a csalódás a negatív gondolatokat, a negatív életérzést csalogatja elő, gerjeszti a szorongást, görcsöket, fájdalmat – végül szó szer

Nekem téged írt fel az orvos receptre – mondják vallomásként a szerelmesek egymásnak. S talán nem is sejtik, hogy milyen közel járnak az igazsághoz, mármint ahhoz, hogy a szex, a szerelem igeni gyógyít. Nem véletlen, hogy sok krónikus betegségben szenvedőnél a szexuális életre is rákérdez a doktor, amit a betegek nagy többsége tolakodásnak vél. Pedig nagyon is nem az. A kiegyensúlyozott szexuális élet a szervezetet is egyensúlyban tartja.

Aki azt akarja megfogalmazni, mi is a szeretet – nehéz dologra vállalkozik. Mert mindenkinek mást jelent, mindenki másképp adja és másképp várja. Abban viszont mindenki egyetért, hogy “a szeretet csodákra képes”. Megváltoztathatja az életet, visszahozhatja az életbe a haldoklót. A hiánya viszont halálba kergetheti az egészségest. Az érzelmek, a gondolatok nagyon erősen befolyásolják a tudatot, és a tudaton keresztül a testet. “Aki nem boldog – az beteg!” – Deepak Choppa indiai származású amerikai orvos mondása már-már szállóigévé vált az alternatív gyógyászok körében. De a boldogságot megteremteni nagyon nehéz.

A jókedv, az optimizmus oldja a feszültséget, megszünteti a görcsöket, a fájdalmat, gyógyító hatását még a kutatók is elismerik.

S ma már az is tényekkel bizonyított alapigazság, hogy a szex is gyógyít. A felszabaduló hormonok áthangolják a szervezetet, az élvezet “leföldeli” a stresszt, oldja a feszültséget. A szexuális élvezet nem korlátozódik pusztán egy nagyszerű érzésre. Boldogságérzést keltő hatásán túl kiváló a szervezet számára is, hiszen altató, nyugtató, feszültségoldó, a legtökéletesebb relaxációs módszer – amióta világ a világ.

Altató
A testi élvezet kiváló altató a férfiak számára – ez közhelyszámba megy. (Hány nő panaszkodik, hogy a párja egy csodás ölelés után azonnal mély álomba merül, már az utójáték is elmarad emiatt.) De azért lássuk be, a csodálatos orgazmus “elaltatja” a nőket is. Ez a nyugtató és altató hatás az endorfineknek köszönhető.

Boldogság-keltő
A szeretkezés utáni eufóriás érzés oka, hogy az idegrendszer intenzív működése következtében a szervezet – az élvezet hatására – szerotonint és dopamint választ ki. Ezek doppingolják az agyat, majd fokozzák a vérkeringést, ezzel előidézve egy általános “nagyon jól érzem magam” állapotot.

Fájdalomcsillapító
A szexuális élvezet szélesíti a fájdalommal szembeni tűréshatárokat. Ez a magyarázat arra, hogy a férfi észre sem veszi, ha húsába mélyednek a tűhegyes női körmök, és a nő is inkább élvezi, mint fájdalomként éli meg a férfi erősebb szorítását, harapásait. Pedig “normális” állapotban mindketten felszisszennének, vagy tiltakoznának ellene. Izgalmi állapotban a szexuális élvezet fájdalomcsillapítóként működik, az orgazmus pillanatában a tűrési határ akár 70%-kal(!) is megemelkedhet.

A negatív stresszt oldja
A szeretkezésnek stresszoldó, nyugtató hatása is van. A jelenség magyarázata az orgazmus pillanatában felszabaduló endorfinekben keresendő: a reflexek szintjén az öleléseknek valós lecsendesítő hatása van; utána pedig a szeretkezés, akárcsak bármilyen más fizikai erőkifejtés, megszünteti az izom-, az idegi és a pszichológiai feszültségeket.

Pozitív stresszt vált ki
A vesék felett elhelyezkedő kis mirigyek, az agyalapi mirigy által izgatva, stressz-hormonokat termelnek.Ezek közül a legfontosabb az adrenalin. Nem annyira ismert, de fontos a cortisol is: ez védi az emberi szervezetet a depressziótól. A mellékvesék ráadásul kiválasztják a vágyhormonokat, az androgéneket is. Röviden: minden olyan szükséges anyag termelését serkenti, amely nélkülözhetetlen egy minőségi nemi kapcsolathoz.

Relaxáló
Ha kellemes érintés éri a bőr bizonyos pontját, az érzés a bőrön, majd az idegvégződéseken keresztül bekerül a csontvelő és agy központi “motorjába”.A reflexrendszeren keresztül ez az izgató érzés bekerül az izomrendszerbe, s elernyeszti azt, feloldva a felgyülemlett feszültségét.

Vérkeringést javító
A szexuális izgatás során a szervezet vérbősége mindenütt, de különösen az erogén zónák tájékán jelentősen megnövekszik, az artériák ugyanakkor kicsit összeszűkülnek. Az élvezet pillanatában viszont éppen hogy kitágulnak, és ez általános jó közérzettel párosul. Izgalmi állapotban a percenkénti, átlagos légzésszám 40-re emelkedik (nyugalmi helyzetben ez a szám 15!) A szapora légzés hatására javul a szervezet oxigénellátása. Regenerálódik a vér, a szervezetből eltávoznak a széngáz-maradék részecskék. Legalább olyan intenzíven, mint egy kiadós kocogás alatt.

Segíti a pajzsmirigyműködést
Az élvezet-érzés által izgatott agyalapi mirigy szabályozza a pajzsmirigyműködést. Ha túl intenzíven működik, akkor az ember lázasnak, letörtnek, gyengének érzi magát; viszont ha túl lassan funkcionál, akkor meg fázik, meghízik, a libidója is csökken.

Fogyasztó hatású
Bajos lenne kerek perec kijelenteni, hogy a szeretkezés fogyaszt (bár egy 20 perces, intenzív szexuális együttlét során 200 kilokalóriát is le lehet adni). Viszont a belső félelemérzet elleni molekulák, amelyeket a szexuális öröm választ ki (endorfinek) azzal a nagyszerű adottsággal rendelkeznek, hogy lenyugtatják a bulímiás hajlamot. Az éhségérzet megszűnik, hiszen a szerelemmel van “eltelve” az egész szervezet.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>