Szerb miniszterelnök: „Kinyitottuk Európa kapuit”

európai unió

Az utóbbi húsz év legnagyobb teljesítményének nevezte Ivica Dacic szerb miniszterelnök, hogy Belgrád januárban megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel. „Kinyitottuk Európa kapuit” – fogalmazott a keddi belgrádi kormányülésen Dacic.

„Megnyertük az első, igen jelentős csatánkat… és erre minden kormánytag és minden szerb állampolgár büszke lehet” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy nem volt könnyű az idáig vezető út, mert a tavalyi kormányváltáskor Szerbiának nem voltak barátai, “magányos, megalázott és megszégyenített” volt. Kiemelte azt is, hogy rendezni kellett a külkapcsolatokat, de úgy, hogy a nemzeti érdekek ne sérüljenek, és hogy élhető országot teremtsenek. Szerinte ezt csak úgy lehetett elérni, hogy „tárgyalásokba kezdtünk azokkal, akikkel a közelmúltig még háborúztunk”. A miniszterelnök szerint Belgrád „hatalmas mínusszal” kezd bele az uniós tárgyalásokba: a gazdaság romokban áll, rengeteg a munkanélküli és a szegény, a születések alacsony száma pedig elkeserítő. „Mélyreható reformok nélkül nem éljük túl. A harcunk még csak most kezdődik. Még nem állunk készen Európára” – magyarázta Dacic. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Szerbia számára nagyon fontos, hogy az EU tagállamai ne kérjék Koszovó függetlenségének elismerését, csak a kapcsolat normalizálását. Pristina öt éve szakadt el Belgrádtól, önállóságát azonban több ország sem ismerte még el. A miniszterelnök megismételte azt a többször hangoztatott kijelentését, miszerint soha nem képezte a Brüsszellel folytatott tárgyalások témáját Koszovó függetlenségének elismerése, és ez lehetetlen is lenne, hiszen öt uniós tagállam sem tette ezt meg. A január 21-i első Belgrád-Brüsszel találkozón a tárgyalási keretről és az elképzelésekről lesz szó – jelentette be Dacic.

MTI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>