Szaunázás

Skandináv földön született, de rövid időn belül meghódította a Balkánt és az egész világot. Ismert tartózkodási helye a wellness szállodák és üdülési komplexumok, de ma már nagy számban családi házakban is találkozhatunk velük. De vajon mennyit is tudunk róluk? Mennyire ismerjük a szauna-kultúrát? Ennek járt utána a Men.hu.

Szegény ember kórháza

A szauna történetének gyökere mélyre nyúlik vissza. Ahhoz, hogy megismerjük, egészen kétezer évet kell visszatekintenünk. Ekkor kezdődött minden.
És bár rengeteg vita van akörül, hogy valóban a finnekhez köthető-e teljes mértékben a szauna, annyit mindenki elismer, hogy Finnország döntő szerepet vállalt a szaunázás kultúrájának elterjedésében.
Olyannyira, hogy közel 1,5 millió szauna található a skandináv országban. Nem csak a családi házakban találhatunk izzasztó kabinokat, de már lakásokba is (!), sőt a finn ember gyakran magával is viszi a saját szaunáját.
A múltban Görögországban, Rómában és az iszlám országokban is ismerték és használták már, főként szertartások helyszínéül és gyógyító helyként funkcionáltak. Finnországban olyannyira mindennapi élet szerves részévé vált a szaunázás, hogy számtalan közmondás is kering róla.
Összeszedtünk néhányat. „A szauna és az alkohol már nem segít, akkor a beteg valószínű meg fog halni.” „Ha valaki el tud sétálni a szaunáig, akkor már szaunázhat is.”

A szauna hatásai a szervezetünkre

A szaunázás különleges regeneráló-program, ami után egy teljesen kicserélődött, egészségesebb embernek érezhetjük magunkat. És hogy miért van ez így? Több jótékony hatása van annál, mint, hogy elpusztít néhány pattanást.
A szaunázás éppolyan edzés a szívnek, mint a például futás a lábizmoknak – magyarázza a webbeteg.hu-n Dr. Kósa Éva a szauna a szívünkre kifejtett hatását.
De nem csak a szívünket, hanem az ereinket is igénybe veszi a forró gőzben tett látogatásunk.
Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyászának, angiológusának a szavaival élve a szauna „igazi tréning az erek számára is”, ugyanis a vér könnyebben tud áramlani azáltal, hogy csökken az érrendszer periférikus ellenállása.
A szauna csodát tesz a bőrünkkel is.  Egy-két szaunában eltöltött kikapcsolódás, feltöltődés után érezni fogjuk, hogy a bőrünk mennyivel feszesebb, lágyabb lett.

Különleges felöntések

A szaunázás ma már nem csak arról szól, hogy beülünk egy fullasztóan meleg kabinba és várjuk, hogy kiizzadjuk a lelkünket.
Valahogy ki kell tűnni a tömegből, ezért egyre inkább érvényesülnek a fura, különleges szaunaszertartások, aminek hallatán felkapja az ember a fejét.
Egy mézes-, gyümölcsös- vagy jeges szaunázás egészen új élményt okozhat. Egy csokorba gyűjtöttünk néhány olyan felöntést, amiről úgy gondoltuk, hogy megér egy misét:

Sörös felöntés

A sör napjaink egyik legnépszerűbb alkoholos itala. Nem véletlenül, hiszen biztosan nektek is jó érzés egy nehéz munkanap után elnyúlni a kanapén egy hideg sörrel egy könyv vagy film társaságában. 

Nagy melegben ugyan nem tanácsos sört inni, mert hamar az ember fejébe szállhat, szerencsére egy sörös felöntés esetében erről szó sincs. Az egész annyiból áll, hogy a szaunamester vízzel hígított sört locsol a szauna izzó szívére.
 Jótékony hatása nem is marad el, ugyanis a sörpárából a B- és D-vitaminok könnyen felszívódnak a kitágult pórusokon keresztül. És még csak sörhasunk sem lesz utána!

Mézes

Ne a kenyérre, magadra kend. Amikor a nagy hőségben bekenned a testedet a finom illatú virágmézzel, az több, mint jó érzés – vallják a szaunamegszállottak. 

Megnyugtat, és mindössze csak pár pillanatig tart, amíg hozzászokunk ahhoz, hogy rajtunk van a ragadós méz.

A mézes-felöntés amellett, hogy nyugtat és kellemes érzetet ad, táplálja és hidratálja a bőrünket, illetve eredményesen veszi fel a harcot a pattanásokkal szemben is. Érdemes kipróbálni.

Kamillás-inhaláló

Az ősz a megfázások időszaka. Sokan küzdünk kisebb meghűléssel vagy komolyabb influenzás megbetegedéssel. Sok pihenés, folyadék és orrcsepp. 

Ez a jól bevált módszer, amivel felvehetjük a versenyt a csöpögő orral. Pedig van valami, ami sokkal hatékonyabb lehet ott is, ahol már az orrcsepp is csődöt mond. A kakukkfüves kamilla-felöntés nagyban segíthet a légúti betegségek, a meghűlés okozta tüntetek enyhítésére.

A nyálkahártyán keresztül ez a kamillás–kakukkfüves pára gyorsan fel tud szívódni, és míg a kamilla gyulladáscsökkenő, addig a kakukkfű a hörgőkre fejti ki jótékony hatását. Nagyon fontos, hogy csak lázmentes állapotba üljünk be a felöntésre.

Csokoládés

A csoki nálunk is óriási kedvenc. Nem csoda hát, hogy izgalomba jöttünk a csokoládés-felöntés hallatán. A szertartás nagyon egyszerű és annál is édesebb: a csokoládékrémet finoman a testünkre kell kennünk. 

Az, hogy tetőtől-talpig megfürödhetünk a bűnös élvezetünkben, már önmagában jó dolog, de ha ehhez hozzáadjuk azt a sok pluszt, amit a csokinak köszönhetünk, az egyenesen remek.

Ugyanis a csokoládéban található kakaóvaj antioxidáns tartalma gátolja a bőröregedését, a vitaminok pedig puhítják, ápolják és regenerálják.
Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>