Sorskönyv

Mikor dől el, mi lesz a sorsunk? Mi mindent befolyásolnak a születés körülményei? Mik azok a szülői terhek, melyek soha nem moshatók ki lelkünkből? Mit mond a homeopátia és mit a tranzakció-elemzés életünk alakulásáról?

Egyáltalán, mi az a tranzakció-elemzés? Eric Berne amerikai pszichológus találmánya, akinek gondolkozását kezdetben a freudi pszichoanalízis befolyásolta legerősebben. Csakhogy Berne – Freuddal ellentétben – a kapcsolati működést állította a középpontba. Kulcsfogalma a tranzakció is mindig két ember között zajlik (üzenetcserének, akció-váltásnak is nevezhetjük). A tranzakciókat viszont erősen befolyásolja a résztvevők belső programozottsága.

Ez a programozottság szabja meg, hogy milyen arányban működik az illető racionálisan vagy irracionálisan, mennyire gazdag érzelmi készlettel rendelkezik, és milyen érzelmek találhatók ebben a készletben, valamint hogy értékrendje hogyan járul hozzá jellemző reakcióihoz. Berne “sorskönyvnek” nevezi a programnak azt a részét, melyet nagyon korán alakítottunk ki magunknak az életben való működés recepttáraként, és amely nem tudatos kontrollal, hanem a tudat megkerülésével, automatikusan juttatja magát érvényre. A sorskönyv forgatókönyvnek is nevezhető, melyet mereven, a leírt szövegnek megfelelően forgathatunk le akár száz epizódban is, mindig ugyanazzal a zárójelenettel?

Egyes sorskönyvek önpusztítóvá is válhatnak, például rákos betegség formájában:
“Kultúránkban az ego főszerepet játszik, hiszen tudatunk kevés kollektív támaszt kap.. “önmegvalósítás”, “emberi jogok”, “karrier”?mind az ego fogalomköréből fakadnak. Aki őszintén elfogadja az alárendelt szerepet, tehát nem áll perben a sorssal, valószínűleg nem lesz rákbeteg: számára az ego győzelme nem kulcskérdés. És az sem lesz rákos, aki meg tudja magát védeni, érvényt tud szerezni jogainak?ebbe a csoportba tartoznak a család vagy a munkahely rettegett diktátorai is, hiszen bennük aztán igazán nem reked meg a düh, sem más feszültség. De a jó önérvényesítéshez nem kell diktátorrá válni?”

Irracionális és racionális kontroll

Életünknek minél nagyobb szelete áll ez alatt a tudattalan irányítás alatt, annál több helyzetben reagálunk irracionálisan, többnyire a magunk kárára. És minél több helyzetben áll rendelkezésünkre a tudatos, racionális kontroll, annál ésszerűbben élhetünk, annál jobban boldogulunk: harmóniát, sikert, jófajta élményeket gyűjtve. A sorskönyv egyébként sikeres életprogramot is “előírhat”, vagyis a tudattalan, mély rétegekben az a hit is helyet kaphat, hogy életem mindenképpen sikeres lesz. Az ilyen sorskönyv “felett” természetesen adva van a racionális gondolkodás képessége is, hiszen csak a racionális gondolkodás képes döntéseinket a valósághoz igazítani, csak így hozhatnak azok sikert. (A boldogsághoz és sikerességhez persze nemcsak működő ráció, hanem például szabadon megélt érzelmek és kapcsolatainknak biztonságot adó értékrend is szükséges, de a racionális gondolkodás mint jóváhagyó fórum elengedhetetlen.)

Berne háromféle sorskönyvet különböztet meg: a legutóbb említett nyertes sorskönyvet, a null-szaldósnak nevezhető úgynevezett banális scriptet, ahol sem hegycsúcsok, sem szakadékok nem kerestetnek, harmadikként pedig a vesztes forgatókönyvet. Általában arról az emberről mondjuk, hogy életét sorskönyve vezérli, akinél vesztes programot látunk újra és újra megvalósulni. Ő maga is észreveszi programozása csapdáit – különösen, ha elég értelmes -, ezért nemegyszer olyan tisztánlátással képes beszámolni visszatérő kudarcairól, lázadni és tiltakozni a kártékony partnerek és események ellen, mint bárki józan kívülálló – mégis újra és újra besétál a csapdába. A forgatókönyv parancsa ugyanis erősebb a racionális szándéknál. Ettől majd csak kifejlesztendő önismerete, azaz a vesztes program tudatosítása mentheti meg – ha vállalkozik ilyesmire.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>