Sofőr nélkül is tudnak menni az autók!?

Sofőr nélkül is tudnak menni az autók!?

2017-től a csaknem száz jármű óránként legfeljebb 70 kilométeres sebességgel járhatja a svéd város útjait egy hozzávetőleg 50 kilométeres szakaszon.

A Volvo által hétfőn ismertetett projekt szerint az autókat 360 fokos látószögű kamerával, GPS-szel és további érzékelőkkel szerelik fel, hogy azok egyfajta szemként és fülként megakadályozzák az ütközéseket.

A Drive Me nevű programban az autógyár több állami hivatallal, többek közt Göteborg városával és a közlekedési hatósággal működik együtt. Az 500 millió koronás projekt jövő évben a résztvevők kiválasztásával és a technológiai fejlesztéssel veszi kezdetét. A jövőbeni “nem sofőröket” megtanítják arra, miként kezeljék helyesen az autókat, amelyek parkolni is maguktól fognak.
Egy – ráadásul fontos – probléma azonban még megoldatlan, ez pedig a jogi felelősség: ez eddig a jármű vezetőjét terhelte.

A Volvo nem az egyetlen auókonszern, amely sofőr nélküli autó kifejlesztésén dolgozik. Japán konkurense, a Nissan 2020-ig piacra akarja dobni ilyen jellegű modelljeit, és a Google is hasonló technológián dolgozik.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>