Saját defibrillátor a polgárőröknek

1442_Defibrillátor_tn2

Ha valakinek egy közterületen áll le váratlanul a keringése és a légzése, akkor az életben maradásának esélye az arra járók kezében van. Mivel az első néhány perc sorsdöntő jelentőségű, azonnal és nagyon határozottan kell cselekedni. Ennek begyakorlására a kerületi polgárőrség tagjai alapszintű újraélesztési és automata defibrillátoros segélynyújtói képzésen vettek részt.

Az állomány kétharmada képviseltette magát a gyakorlaton. Az első hallásra egyszerűnek tűnő elméleti tudnivalókat dr. Farkas Krisztina belgyógyász-kardiológus magyarázta el, majd következett az ennél jóval nehezebb fizikai megvalósítás. A polgárőrök egy erre a célra kialakított bábun gyakorolva tanulták a mellkaskompressziót és az orron vagy szájon át történő lélegeztetést. Aztán a doktornő bemutatta a defibrillátort, azt az automata készüléket, amellyel kétpercenként elektromos sokkot kell adni a betegnek, közben folytatni a mellkaskompressziót. Egészen addig, míg a légzés helyre nem áll, illetve míg meg nem érkezik a mentő.

Ilyen készüléke még nem minden polgárőrségnek van. „De mi vásároltunk magunknak – mondja Kaiser József, a józsefvárosi polgárőrség elnöke. „Teljes körű segítséget akarunk nyújtani a lakosságnak, és ebbe az is beletartozik, ha valaki eszméletét veszti közterületen.”

A készüléket napközben az irodában tartják, ha pedig járőröznek, ott van velük a járőrautóban, így perceken belül életet menthetnek vele.

Forrás: http://www.jozsefvaros.hu/hir/1442/Sajat_defibrillator_a_polgaroroknek/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>