Robotok, amik gyógyítanak

Robotok, amik gyógyítanak

Videokonferencia-robotokon keresztül vannak jelen az orvosok a távol eső amerikai kórházakban, hogy segítséget nyújtsanak az ottani betegek diagnosztizálásában és tanácsot adjanak a sürgősségi eseteknél.

A néhány kaliforniai és más állambeli kórházban is használt robotokat a szakorvosokhoz való hozzáférés kiszélesítésére használják az intézmények: elsősorban olyan gyéren lakott területeken, ahol hiány van az orvosokból. A videokonferencia-robotok kerekeken mozognak, nagyjából 1,4 méter magasak és nagyméretű kijelzőn jelenítik meg a távolról bejelentkező szakember arcát. A páciens és az orvos kamerák, mikrofonok és hangszórók révén tud kommunikálni egymással.

Az arizonai, kaliforniai és nevadai kórházakat üzemeltető Dignity Health öt évvel ezelőtt kezdett használni telemedicinális konzultációt lehetővé tevő gépeket olyan páciensek diagnosztizálásához, akik feltehetőleg agyi érkatasztrófát szenvedtek, ezért esetükben minden perc számít a súlyos agykárosodás megelőzésében.

A San Franciscó-i székhellyel működő szervezet most mintegy húsz kaliforniai kórház sürgősségi és intenzív osztályán helyezett üzembe robotokat, ideggyógyászati, kardiológiai, neonatológiai, gyermekgyógyászati és elmegyógyászati szakemberekhez való hozzáférést biztosítva az intézményeknek.

Laptopon keresztül is vezényelhető a gyógyító robot

A távoli felhasználó számítógépen, laptopon vagy iPaden keresztül vezérelheti a robotot, amely autonóm navigációt alkalmazva jut el a páciens szobájába és érzékelők segítségével kerüli ki az útjába akadó tárgyakat és embereket. Beérve a kórterembe, az orvos láthatja, hallhatja a beteget és beszélhet is vele, valamint hozzáférése van a páciens minden kórházi adatához. A szakember ugyan nem érhet a beteghez, de mindig van a helyszínen nővér vagy asszisztens, hogy szükség esetén segítsen.

A Dignity Health csupán egyike azon számos kórházláncnak, amely a közelmúltban kezdte használni az InTouch Health és az iRobot Corp által közösen kifejlesztett RP-VITA robotokat. A készülékek kórházon belüli használatát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hatóság (FDA) hagyta jóvá.

Mostanra nagyjából ezer amerikai és külföldi kórházban teljesítenek szolgálatot az InTouch telemedicinális gépei, köztük nagyjából ötven RP-VITA robot. A májusban piacra dobott videokonferencia-robotok havi bérleti díja ötezer dollár (egymillió forint).

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>