Rendbe hozzák Gecse Árpád festőművész egykori lakóházát

Gecse Árpád emlékház

Pályázati pénzből felújítják Gecse Árpádnak, a Jászság festőjének egykori szülő- és lakóházát, amelyet a művész halála után a település idegenforgalmi látványosságának szánva emlékháznak rendeztek be.

Az 1890-ben készült épület állaga az elmúlt években megromlott, 2010-ben beomlott a pince egy része, a közvetlenül fölötte található falrész pedig megrogyott. A további károk elkerüléséért átmenetileg a pincét betömték, a falakat pedig aládúcolták – mondta el Dalmadi Tiborné polgármester hétfőn az MTI-nek.
Szavai szerint a művész által nagyon kedvelt lakóház felújítására 2012-ben adtak be azóta eredményesen elbírált pályázatot. Az építészeti rekonstrukcióra a Vidéki örökség megőrzése kategóriában 16 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól. A munkához már hozzákezdtek, elsőként a sérült falrész újjáépítése, illetve a nedvesség elleni védelem céljából az épület teljes aláfalazása a teendő. Jövőre a tetőszerkezet és az emlékház külseje következik, az újjáépítést a nyár elejére tervezik befejezni.
Az 1900-ban született és 99 évesen elhunyt Gecse Árpád alattyáni emlékházát rossz állapota miatt már korábban kiürítették. A benne lévő gyűjteményt, így az olajfestményeket, szobrokat, domborműveket, plaketteket, grafikákat, a művész életét és munkásságát bemutató rajzokat, iratokat, fotókat, katalógusokat az önkormányzat őrizteti. A megszépült falak közé minden alkotás, dokumentum visszakerül, csak úgy mint a berendezési tárgyak a művész könyveivel, használati tárgyaival.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>