Rekordösszegű adósságleírásra készül egy szlovák építőipari cég

adósság

Rekordösszegű adósságleírására készül az egyik legnagyobb szlovák építőipari vállalat a Doprastav, amelytől hitelezői 458 millió euró (több mint 140 milliárd forint) kinnlevőséget szeretnének behajtani – közölte a Pravda független szlovák napilap kedden.

A több mint hat évtizedes múltra visszatekintő szlovák építőipari óriás, amely a rendszerváltás után részvénytársasággá alakult s azóta több tulajdonosváltáson esett át, gyakorlatilag a gazdasági válság kezdete óta megrendelései visszaesésével küzd. A 2009-ben még három és fél ezer embert foglalkoztató vállalat alkalmazotti állománya ezalatt az idő alatt mintegy harmadára esett vissza. A huzamosabb ideje anyagi nehézségekkel küzdő cég március végén kérte restrukturálását, amely várhatóan adósságállománya jelentős részének leírását hozza majd magával.
A Pravda szerint a restrukturálásról döntést hozó pozsonyi bíróság azért hagyta jóvá a vállalat kérvényét, hogy így elkerülhetővé tegye a Doprastav csődjét, s így a cég hitelezői – több nagy szlovák bank, illetve beszállítók és alvállalkozók egész sora – legalább követeléseik egy részéhez hozzájuthassanak.
A hitelezőkkel megvalósult első, hétfői egyeztetésen az adósság-átrendezéssel megbízott gondnok 190 millió eurót kitevő adósságállományt ismert el a Doprastav közel ezer hitelezőjének – számolt be a pozsonyi lap, amely szerint a fennmaradó csaknem 270 milliós adósság további sorsáról az illetékes bíróság dönt majd.
A Pravda szerint a hitelezők a Doprastav velük szemben elismert adósságának mintegy harmadát kaphatják majd meg, a többi leírásra kerül. Hozzáteszik: ezt a Doprastav azon érvelése alapján hagyta jóvá a bíróság, hogy a cég nem kapta meg azokat az összegeket, amelyekre a – részben általuk kivitelezett – lengyelországi autópálya építésből várt.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>