Pécsi Tudományegyetem

A negyedik legjobb egyetemnek sorolta a HVG rangsor – Diploma 2014 a Pécsi Tudományegyetemet, az intézmény a tavalyihoz képest kettővel került feljebb a ranglétrán. A dobogóra az ELTE, a Corvinus és az SZTE került.

Az intézményi rangsor összeállításakor figyelembe vették az elsőhelyes jelentkezők számát, a nappali tagozatos képzésekre felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával rendelkező felvettek számát, a középiskolai versenyeken helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, valamint az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók számát – írja az Eduline.

A Pécsi Tudományegyetem tavalyhoz képest két helyet javított pozícióján, így jelen besorolás szerint a negyedik legerősebb hazai felsőoktatási intézmény. Az oktatói kiválóság rangsorában előkelőbb pozícióval bír a PTE: ebben az összehasonlításban a második legjobb hazai felsőoktatási intézmények bizonyult.

A HVG rangsorát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és az Educatio Nonprofit Kft. adatainak felhasználásával a Tudástárs Kft., a Felvi-rangsorok módszertani alapjául szolgáló UnivPress rangsorok gondozója készítette. A rangsorban az első az ELTE, a második a Corvinus, a harmadik a Szegedi Tudományegyetem, őket a PTE, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem követi.

Az Eduline cikke szerint az ELTE eredménye nem okozott meglepetést, az összesített kari rangsor évek óta az intézmény bölcsészkara vezeti. A Corvinus azonban öt helyet ugrott előre, a PTE-n kívül pedig a Pannon Egyetemi is kettő pozíciót javított, ezzel a tavalyi 12. helyről került be a TOP 10-be.

Csökkenő hallgatói létszám

A rendes felvételi eljárás keretében mintegy 4700 hallgatóval gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem 2013-ban, tavaly azonban 5743-an nyertek felvételt a Dél-Dunántúl legnagyobb egyetemére. A képzési kínálat is redukálódott: rengeteg szak, vagy szakpár nem indult el ősszel. A legtöbbje az osztatlan tanárképzésről kerül ki, jellemzően bölcsész szakokról van szó, de a természettudományi, a műszaki és a művészeti tanárképzésre jelentkezők száma is megcsappant.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>