Paksi atomerőmű bővítése

Paksi atomerőmű bővítése

Hazai vállalkozóknak indul tájékoztató kampány a paksi atomerőmű bővítéséről. A tervek szerint a magyar beszállítók aránya eléri majd a 30 százalékot. A beruházást előkészítő cég vezetője azt mondta: több ezer munkásra lesz szükségük.

Az atomerőmű bővítése a két éve elfogadott nemzeti energiastratégia része. „A városnak és a térségnek érdekében áll a bővítés, és az elemzések azt is mutatják, hogy az országnak is előnyös, ha Pakson lesz a bővítés. Ezt hívják kölcsönös egymásra utaltságnak” – mondta Hajdú János polgármester.

A tervek szerint két új, 1000-1600 megawatt teljesítményű blokk épül, élettartamuk főberendezés-csere nélkül hatvan év. A reaktorokat gyártó céget még nem választották ki, a magyar beszállítói aránynak el kellene érnie a 30 százalékot. Az érdeklődés nagy, már 450 cég jelentkezett, de a szigorú minőségi követelményeknek alig 160 felelt meg.

„Jelenleg is van egy vállalkozói kör, amely atomerőműben dolgozik, viszont ennél jóval nagyobb számú vállalkozásra van szükség – véli az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Nagy Sándor. – Ez azt jelenti, hogy az építkezés során akár több ezer különböző munkás kell hogy itt dolgozzon.” A paksi bővítésre uniós forrás is juthat 2014 és 2020 között.

„Ez nagyon korai felkészülés akár egy versenyhelyzetre, de mindezeket valószínű be tudjuk tagolni az európai uniós fejlesztésekbe is. Összhangot kell teremteni, látnunk kell a feladat nagyságát, ütemezését és fontosságát” – mondta Jenőfi György gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Az új paksi blokkok várhatóan 2025 és 2030 között kezdenek termelni.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>