OpenSUSE 13.1

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhető az openSUSE 13.1. Az asztali számítógépeken, laptopokon és szervereken használható, ingyenes, Linux alapú operációs rendszert a SUSE támogatásával működő openSUSE projekt keretein belül fejlesztik. A legújabb változat a szeptemberben kiadott Linux kernel 3.11 újdonságait is tartalmazza.

Hálózati szolgáltatások

Az openSUSE 13.1 kiadásban debütáló fejlesztésnek köszönhetően a felhasználók a helyi fájlrendszer részeként használhatják az Amazon s3 tárhelyüket. Így egyszerűen feltölthetik a felhőbe fájljaikat, amelyek a helyi rendszer részeként láthatók a számítógépükön, mégis biztonságban vannak a gép vagy a helyi merevlemez meghibásodása esetén is. A webszerverek üzemeltetőinek munkáját az Apache, MySQL és MariaDB legújabb frissítései teszik egyszerűbbé, míg a webfejlesztők a Ruby 2.0 on Rails 4 frissített változata és a beépített tesztkörnyezettel együtt érkező PHP 5.4.2 nyújtotta előnyöket használhatják ki.

Mobil platformok támogatása

Az AArch64 kód támogatásának köszönhetően az openSUSE 13.1 készen áll a 64 bites ARM eszközök következő generációjához kapcsolódó fejlesztésekre. A 32 bites ARM eszközök támogatásán is komoly fejlesztések történtek, valamint elérhetővé vált egy, kifejezetten a Raspberry Pi készülékek számára kialakított openSUSE kiadás is.

Nagyobb sebesség

Az új openSUSE tartalmazza a Linux kernel 3.11 új, “page reclaim” szolgáltatását, amelynek köszönhetően nagyobb teljesítmény érhető el a lemezműveletek közben. A MESA VDPAU technológiák használatának köszönhetően a 3D támogatás az operációs rendszer beépített része lett, így nem kell külső gyártótól származó video drivert letölteni a 3D filmek és videók megtekintéséhez. A megoldást az integrációnak köszönhetően az operációs rendszerrel együtt tesztelik és frissítik, ami megbízhatóbb működést eredményez.

KDE fejlesztések

Az openSUSE 13.1 alapértelmezett asztali környezete a KDE Plasma Desktop 4.11, amely nagyobb sebességet biztosít az asztali keresés, illetve a fájl- és ablakkezelés során. A további újdonságok között szerepel a javított, többmonitoros megjelenítés, a késleltetett e-mail küldési szolgáltatás, valamint a megtévesztő üzenetek elleni, beépített védelem a KDE PIM azonnali üzenetküldő programban. Emellett már az androidos készülékeket is támogatja a KDE fájlkezelő és az Amarok zenelejátszó is.

Az openSUSE 13.1 már elérhető.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>