Önhipnózis

Az önhipnózis viszonylag egyszerű módszer, némi gyakorlással könnyen megtanulható. Különösen azoknak sikerül hamar elsajátítani, akiknek nem okoz gondot a meditálás, a tudatos én kikapcsolása.

Az első lépés – hasonlatos a meditáció alaplépéséhez – a tekintetet egy lehetőleg fényes tárgyra kell szegezni. Az önhipnózist segítheti meditációs zenével. A zene nyugtató hatása ugyanis ellazít, növeli az energiaszinted és a vállalkozó kedved. Ha a zene összhangban van azzal, amit el akarsz érni, akkor úgy viselkedik, mint egy igazi mágnes. Segít magadhoz vonzani azt, amire vágysz.

Amikor kiválasztottad a megfelelő lassú, monoton zenét, könnyen el tudod lazítani magad. Máris nyugodtan és lassan lélegzel, egészen természetesen. Az ezzel járó izomlazulás lehetővé teszi, hogy még egy kicsit előrehaladj. A szemed a csillogó tárgyra szegeződik. A szemhéjadat egyre nehezebbnek érzed, de segítheted is ezt az érzést, ha ismételgeted magadban, hogy szép lassan lecsukódik a szemed.

Használj a hipnózis eléréséhez kulcsszót – mantrát (ami a transzcendentális meditációban használatos). Például add magadnak azt a parancsot, hogy “megszűnik az izmok ellenállása”. Ezt addig mondogasd, amíg tényleg teljesen elernyedsz, és a légzésed mélyebbé válik.

A hipnotikus állapotot tovább lehet mélyíteni a képzeleted segítségével. Mondjuk képzeld, hogy egy magas szikla tetején állsz, és szép lassan ereszkedsz lefelé. Haladj fokról fokra, érezd, hogy egyre lejjebb kerülsz. Amikor ez sikerül, akkor hirtelen megfeszítheted az izmokat – számolj háromig, és mondd magadnak, hogy Ébredj!

Lazán akard!

A regresszió mély hipnózisban következik be, és így lehetővé válik a tudatalattiba süllyesztett múlt újbóli átélése. Nem mindenki képes eljutni addig a mély hipnózisig, amely állapot lehetővé teszi már az analízist pszichoanalitikus segítsége nélkül. A hipnózis állapotát mélyítheted, ha azt sugallod magadnak, hogy mélyebbre és még mélyebbre szállsz lefelé. Nagyon fontos, hogy lazán akard, ne erőlködj.

Kezdetben újraélhetsz olyan jeleneteket, amelyek nemrégiben történtek meg veled. Látod magad, amint a megélt szituációhoz illő mozdulatokat végzed, hallod a kimondott szavakat, érzed az illatot, ami akkor volt jellemző. Így újraélhetsz egy vidéki kirándulást vagy egy sétát a vízparton. Lassacskán, későbbi foglalkozásaidon már régebbi időszakokig is vissza tudsz majd nyúlni, újraélheted gyermekkorod elfelejtett pillanatait, például azokat, amelyeket elfojtottál, mert lelki sérülést okoztak.

Kívülről szemlélve

Hogy az emlékeidből előjövő kellemetlen jelenetek ne legyenek gyötrelmesek, képzeld azt, hogy csak nézője vagy a dolgoknak. A szuggesztió a legjobb módszer a tudatalatti befolyásolására. Az önmagadon végzett szuggesztió annál sikeresebb, minél többet ismételed. Ezt az elvet használja fel a reklám. Ha annyit szajkózod a vágyadat, az elképzelésedet, mint ahányszor a reklámfilmek, képek, szövegek “nyomják” a tudatalattidba az üzenetüket, a végén már fel is használod, alkalmazod a “programot”.

Emile Coué pshichológus felfedezte, hogy létezik úgynevezett fordított szuggesztió is. Ez azt jelenti, hogy a negatív gondolatok, a kétkedés ellene hatnak a kívánt eredménynek. Ha tehát azt mondogatod magadnak (mintegy biztatásul), hogy “megpróbálom” – azzal azt kódolod a tudatalattidnak, hogy valójában nem vagy biztos a sikerben. De ugyanígy visszájára sülhet el az a kívánság is, hogy “nem fogok belehalni a kellemetlen kezelésbe… engem nem győzhet le a rák?.” A rontás már ott van a gondolatban, és meg is valósul. Tehát töröld a szókincsedből a nem-et is, a próbálkozást is, ha valamit nagyon akarsz. Csak pozitív kívánságokat alkalmazz. Sikerülni fog. Meggyógyulok?legyőzöm a betegséget. Úrrá leszek még a rákon is?”

Ha a saját tudatalattidra már képes vagy hatni, könnyen sikerülhet mások esetében is. A gondolataid, vagy halkan elmondott mantráid segítségével átprogramozhatod a gyermekedet, a partneredet, leszoktathatod őket a rossz tulajdonságaikról, támogathatod az önbizalmukat, segítheted a gyógyulásukat. Ha magadat le tudod győzni, a világ is a lábad előtt heverhet. Csak akarni kell.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>