NFM: ingyen jut korábbi MÁV ingatlanokhoz öt önkormányzat

MÁV

A MÁV-csoport feladatainak ellátásához nem szükséges ingatlanok közül öt kerül önkormányzati tulajdonba összesen 2,2 milliárd forint értékben – tájékoztatta a kormány szerdai döntéséről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI-t.

A kormány határozata alapján Kőbánya, Dombóvár és Miskolc önkormányzata vasutas sporttelepeket – futball- és teniszpályákat, edzőtermeket, csónakházat, kiszolgáló épületeket – vehet át. Hatvan városa egy középiskolai épületet hasznosíthat kulturális, oktatási és sporttal kapcsolatos célokra. A szolnoki önkormányzat pedig csaknem 1,2 milliárd forint értékben a kiemelt turisztikai beruházásként nevesített Interaktív Repülőmúzeum megvalósításához szükséges területekkel gazdagodik.
A döntés eredményeként az érintett ingatlanok fenntartási, üzemeltetési, őrzési költségének megtakarításával a központi költségvetés kiadásai csökkennek, a helyi önkormányzatok pedig ingyenesen jutnak hozzá feladataik ellátását vagy fejlesztéseiket, beruházásaikat elősegítő vagyonelemekhez – áll a közleményben.
Az állami vagyonról szóló törvény alapján a kormány nyilvános határozattal dönt az ingyenes vagyonjuttatásról, a tulajdon-átruházási szerződéseket állami oldalról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg. A szerződésekbe több, a felelős vagyonkezelés elvének érvényesülését biztosító garanciális feltétel épül be, ilyen például az elidegenítési tilalom megállapítása vagy a hasznosítási cél rögzítése.
A kormány idén 5,5 milliárd forint értékű állami ingatlan és más vagyontárgy ingyenes átadásáról hozott döntést. A szerződések megkötése folyamatosan zajlik – zárul az NFM közleménye.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>