Mit nyerek, ha nem dohányzom?

A nem dohányzás előnyeit nemcsak azok tapasztalhatják meg, akik soha nem gyújtottak rá, hanem azok is, akik abbahagyják a dohányzást. Az örök élet a nem dohányzóknak sem jár, de sokkal fiatalosabbak és egészségesebbek lesznek idős korukban is.

Ezek az előnyök mindenképpen várják a nem dohányzókat:

- több pénz marad a zsebben – könnyű kiszámolni, hogy ha napi egy doboz cigi árát félretesszük, komoly összeg marad a hónap végére. Nyolcszáz forintot számolva egy doboz cigire, harminc nap alatt 24 000 forintot szívunk el!

- jobb sportteljesítmény, erőnlét – könnyebb lefutni a köröket, ha nem kapkodunk. A dohányzás abbahagyása után 8 órával az oxigén szint normálra változik, 24 órával a tüdő tisztulni kezd, 72 órával később már könnyebb a légzés, 3-9 hónap múlva pedig 10 százalékkal növekszik a tüdőfunkció

- könnyű légzés – a dohányzás az egyik legfontosabb oka például az idült hörghurut kialakulásának. A hörghurut, a nehéz légzés és az erőnlét egymásból adódik. Bekövetkezhet szagláskárosodás az állandó gyulladás miatt, és a társuló orrmelléküreg-gyulladások komoly betegségeket, gócokat jelentenek. A cigaretta hatása pedig visszatérő, ezért nem tud regenerálódni a gyulladt felület. Így alakulhat ki krónikus hörghurut vagy tüdőgyulladás.

- elkerülhető betegségek – egyebek mellett ilyenek az érszűkület, a szívbetegség és a tüdőrák
- lassabban öregedő bőr
- kevesebb és később kialakuló ráncok
- fehér fogak, töredezett ha és köröm
- nikotinfüggőségtől mentes élet –
megkönnyíti a mindennapokat, ha nem akörül forognak a gondolatok, hogy mikor gyújthatunk végre rá
- tiszta illatú lakás és ruhák –
a dohányosok többsége csak akkor érzi, hogy füstszagú a ruhája, ha huzamosabb időt tölt nemdohányzó helyen.
- zavartalan íz és illat érzékelés –
a leszokott dohányosok gyakran tapasztalják, hogy sokkal intenzívebb íze van az ételeknek, ha nem zavarja meg az ízlelőbimbókat a cigi.

- a szexuális étvágy növekedése – több örömet szerezhet partnerének

­- a nem dohányzók gyerekei kisebb eséllyel kezdenek el dohányozni, mint a dohányzóké

 

Forrás: http://egeszseg.hu/mit-nyerek-ha-nem-dohanyzom/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>