Felújított Erkel Színház

7c6279a0_6572_436a_a4c9_6701ebc76596.jpg.ashx

Józsefváros 236. születésnapján nyílt meg az 1,7 milliárd forintból felújított Erkel Színház. Az ünnepi gálaesten Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: egy nemzet nagysága a tudomány és a sport mellett a kultúrában ölt testet, márpedig Magyarország ma már nemcsak erősödik, hanem lépésről lépésre visszanyeri nagyságát. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere arról beszélt köszöntőjében, hogy 1777-ben éppen ezen a napon nevezte el Mária Terézia császár- és magyar királynő fiáról, József főhercegről a kerületet.

A kormányfő beszédében hangsúlyozta, hogy a magyarok mindig is kultúrnemzetnek tartották magukat, a színházak, operaházak és koncerttermek pedig a nemzeti kultúra templomai, ahol a nemzet szellemi nagysága nyilvánul meg. Magyarország büszke lehet arra, hogy idén tavasszal megnyitotta kapuit a Budapest Music Center, újjászületett a Zeneakadémia, most újranyílik az Erkel Színház, és hamarosan megújul az Operaház, valamint a Várkert Bazár is. Mindeközben “a szakemberek gőzerővel dolgoznak” a városligeti múzeumi negyed tervezésén – sorolta a kulturális beruházásokat Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint mindez annak a jele, hogy Magyarország már nemcsak erősödik, hanem lépésről lépésre visszanyeri nagyságát.

VAA_2292 copyOrbán Viktor szólt arról is, hogy november 7-e különleges dátum a magyarok naptárában: 203 éve született a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc, és ez az a nap is, “amelyen a megszálló szovjet birodalom ünneplését kényszerítették ránk negyven éven keresztül. Igazi drámai dátum ez nemzetünk történelmében, méltó hát arra, hogy a magyar opera napja legyen” – mondta. Beszéde után a miniszterelnök, a kormány nevében Magyarország angyalokkal díszített címerét adta át a Magyar Állami Operaház főigazgatójának, Ókovács Szilveszternek, amely az Erkel Színház előadótermét  díszíti majd.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az 1800-as években Józsefvárosba kerültek, és ma is itt találhatók a művészet és a tudomány legrangosabb intézményei. Józsefváros a jövőben is méltó környezetet kíván varázsolni az Erkel Színház köré, ezért a 236 évvel ezelőtti keresztelőre emlékeztető kerületi zászlót ajándékozott a színháznak a polgármester.

VAA_2241 copyKocsis Máté ezután mutatta be a közönségnek Józsefváros 50 szeletes születésnapi tortáját. Az önkormányzat a kerület cukrászai között hirdetett versenyt, hogy alkossák meg Józsefváros Tortáját. A győztes a Népszínház utcai Jezsek cukrászda kivitortája lett, amely a kerület címerének színeit idézi. A VIII. kerület polgármestere jelezte, hogy a süteményt a kerület óvodásai fogják elfogyasztani.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere üdvözlő beszédében elmondta, tervezik, hogy a jövőre elinduló négyes metró II. János Pál pápa téri állomásán fel fogják tüntetni Erkel Ferenc nevét. “Erkel ugyan Gyulán született, de 25 évesen Pest-Budára jött, élete javát Budapesten töltötte. Nemcsak igazgatója volt a Zeneakadémiának, főzeneigazgatója a Királyi Operaháznak, alapítója a Budapesti Filharmóniai Társaságnak és Zenekarának, de ő hozta létre az első Pesti Sakk Kört is” – idézte fel a főpolgármester. Tarlós István a főváros zászlaját ajándékozta a teátrumnak.

VAA_2272 copyA gálaesten a Magyar Állami Operaház – és egyben az Erkel színház – főigazgatója, Ókovács Szilveszter azt mondta: egy álom teljesült be ezen a napon. “Bármely kulturális kincs, múzeum vagy könyvtár, ha zárva van, nem szolgálja a közösség javát. Az Erkel Színházat 2007-ben bezárták, de megújításán mintegy ezer ember dolgozott és mára 290 új munkahely létesült benne.” Kiemelte: évadonként kétszáz estén az Operaház jegyárainak ötödéért, az ottanival azonos színvonalon élvezhet előadásokat a közönség (elsősorban a fiatalok és a nagycsaládosok) az Erkel Színházban. Ókovács Szilveszter felidézte, hogy az elmúlt hónapokban 55 ezer diák vett részt az Opera Kaland nevű projektben és az ifjúság számára videopályázatot is hirdettek. A főigazgató hozzátette, a célt, hogy minden fiatal eljusson operaelőadásra, továbbra is az egyik legfőbb feladatuknak tartják.

A négynapos megnyitó-fesztivál, az Erkel-Feszt, már november 7-én délután négykor elkezdődött. Első eseményként egy zenés felolvasószínház Erkel Ferenc és a híres énekesnő, Anne de La Grange kapcsolatát mutatta be. Az Erkel Színház történetében először szabadtéri előadás is helyet kapott a műsorfolyamban: a külső színpadon a Classic Club Singers élő jazz-opera koncertjére nemcsak a jegyvásárló közönséget várta, hanem a komolyzene rajongóit is, hiszen a program ingyenes volt. Bemutatták Fodor Géza dramaturg, esztéta “Mi szól a lemezen?” című könyvsorozatának legújabb kötetét is, majd megnyitották a “Népoperától az Erkel Színházig” című kiállítást, mely az Erkel színház fogadóterében látható. Az ünnepi műsor előtt mutatták be M. Tóth Géza A magyar operajátszás története című félórás filmjét is. A gála első felében Erkel művei csendültek fel, a folytatásban pedig  Kodály Zoltán műveit hallhatta a közönség. A gálaest különleges műsorszáma Erkel ritkán játszott, Magyar Cantate című műve volt.

Az Erkel-Feszt másnapján (november 8-án) Ákos lép színpadra Karcolatok című zenei műsorának “nulladik-napi” koncertjével. November 9-én Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát és Vajda János egyfelvonásosát, a Mario és a varázslót játszák. Vasárnap pedig Árnyalatok címmel több műfajú táncest lesz látható a felújított Erkel színházban.

Forrás: http://jozsefvaros.hu/hir/1453/Mindenkit_var_a_felujitott_Erkel_Szinhaz/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>