Milliárdos áfacsalás az Észak-Alföldön

adó áfa pénzügy

Egymilliárd forintot meghaladó áfahiányt halmozott fel egy tejjel üzletelő, körbeszámlázó bűnszervezet, amelynek négy tagját decemberben elfogták a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói – tájékoztatta a szervezet Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI-t.

Jánvári-Stefán Regina közölte: az esetre – az adóelkerülési céllal létrehozott kereskedelmi folyamat első szereplője – egy szolnoki székhelyű kft. adóvizsgálata során derült fény. Az importáló cég a termékeket áfatartalommal növelt áron adta el a láncolat következő tagjának, az értékesítésből származó bevétel után azonban nem vallott be és nem is fizetett adót.
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei adóigazgatóság jelzése alapján indult nyomozás során 13 helyszínen tartottak házkutatást. Könyvelési iratokat foglaltak le, és a gazdasági kapcsolatokat feltáró levelezéseket, adatokat gyűjtöttek be.
Az eddigi információk szerint a bűnszervezetet egy budaörsi férfi vezette. Az ő irányítása alatt az elkövetők tejet vásároltak az Európai Unió tagállamaiból, majd több magyarországi székhelyű gazdasági társaságon keresztül hipermarketeknek értékesítették.
Kevesebb mint egy év alatt egymilliárd forintosnál nagyobb áfahiányt halmozott fel a bűnszervezet, amelynek négy tagját decemberben fogták el a NAV pénzügyi nyomozói, akik mintegy 280 millió forint értékben zároltak magyar és szlovák bankszámlákat, készpénzt, ingatlanokat és gépjárműveket.
A bűncselekmény-sorozat eddig azonosított és elfogott szereplőit különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják. A Szolnoki Járásbíróság az ügyben három férfi előzetes letartóztatását és egy nő házi őrizetét rendelte el.
Az észak-alföldi régióban 2011 óta ez a huszonegyedik olyan, körbeszámlázásos technikával dolgozó bűnszervezet, amelyet leleplezett a NAV – tette hozzá Jánvári-Stefán Regina.

MTI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>