Miben segít a hangtálterápia?

Beleborzongtál már egy zeneszámba? Érezted már azt, hogy egy hang, dallam, ritmus valami különös módon megérinti a lelkedet? A tibeti hangtálak éneke még ennél is képes tovább menni: gyógyító erővel bír.

A hanggal gyógyítás évezredek óta része a keleti orvostudománynak – vélhetőleg gyökerei a bön-sintoizmusban, Tibet ősi vallásában találhatók – de relaxációhoz és meditáláshoz is használják segédeszközként. A tibeti hangtálterápiában alkalmazott fémedényt hívják zengő tálnak, éneklő tálnak is. Praktikusan egyébként tárolóeszköz is volt, magvakat vagy olajat is tartottak benne, ha épp nem volt orvosi szolgálatban. Hangjának hatása – melyet nehéz lenne nyugati fogalmakkal pontosan körülírni – az általa kibocsátott különleges rezonanciában rejlik. Ezt a rezonanciát annak a fémötvözetnek köszönheti, melynek arányait máig titokban tartják a tálakat készítő kovácsok.

A tálakban eredetileg a bolygók analógiájára hét, később akár nyolc vagy tizenkettő fém ereje ötvöződik. A Himalája lejtőin a kovácsok imádság mellett, csapatmunkában, hosszú órák alatt, kizárólag kézműves technikával készítik.

Bár az eredeti, betegségeket célzottan gyógyító technika már nem ismert, a test és lélek energiáinak harmonizálására, a csakrák “karbantartására” ma is sok helyen alkalmazzák a hangtálakat. A módszer modern kori, a nyugati világban elterjedt formáját Peter Hess német fizikus alakította ki, aki a nyolcvanas években Nepálban és Tibetben tanulmányozta a keleti kultúrák hangokról és rezgésekről szóló elméleteit és gyakorlatait.

A kezelést találóan hangmasszázsnak hívják, ami tökéletesen fedi a kúra lényegét – a hanghullámok erejét egyébként kiválóan érzékelteti, ha vizet töltenek a tálba, és úgy szólaltatják meg őket: ilyenkor a tálban lévő folyadék fantasztikus táncba kezd (ezen a videón megnézheted, hogyan). Mivel az emberi test 70%-a víz, a szervezet nagyszerű vezető közege az éneklő tál keltette hanghullámoknak: a vibrációk a szabad haladás érdekében feloldják a blokkokat és akadályokat, így biztosítva az energiák akadálymentes áramlását a testben.

Hogy néz ki egy hangtálterápiás kezelés a gyakorlatban?

A páciens kényelmes ruhában elhelyezkedik a kezelőágyon, matracon vagy párnákon. A test különböző pontjaira más-más méretű hangtálakat helyeznek, amit filccel borított ütővel szólaltatnak meg, meghatározott rend szerint. Az így keltett rezgések koncentrikus körökben végigáramlanak a testen, és feloldják az útjukban álló blokkokat. Ha a test akadálymentes, a rezgések könnyen áthaladnak rajta, majd a lábujjaknál és a hajszálak végeinél lépnek ki belőle.

A hangtálaknak a kezelendő testrész vagy terület alapján több típusa létezik: szívtál, gyomortál, medencetál, Assam-tál, Zen-tál, és a leggyakrabban ízületi és izomproblémákkal szemben bevetett univerzális tál. A kezelés során ütéssel, kongatással szólaltatják meg a tálakat, “éneklésre” viszont úgy bírják őket, hogy az oldalukat körkörösen simogatják a filccel vagy bőrrel borított ütővel. A tálak éneke kinyitja a szívet és befogadóvá teszi a lelket. Sokan páratlan spirituális élményként élik meg, ha ezt a tradicionális zenét hallgatják.

Miben segítenek a hangtálak?

A hangtálak a testben és a csakrákban keletkezett feszültségeket oldják fel. Ennek eredményeként hasznosak bármilyen izomfeszültség, különösen a hátfájás vagy a derékfájás kezelésére, a stressz oldására, és így az álmatlanság elűzésére, a koncentráció javítására, az elengedés megkönnyítésére. Javítják az emésztést, szabályozzák a vérkeringést, mélyebbé és egyenletesebbé teszik a légzést. A csakrák tisztításával és a test aurájának feltöltésével beindítják a test öngyógyító folyamatait. Kellemes velejárója az önbizalom és az öntudat növekvése, a kezelést követően energikusabbnak és tettre készebbnek érezhetjük magunkat.

A hangtálterápia nemcsak felnőtteknek hasznos, hanem például hiperaktív, figyelemhiányos vagy tanulási nehézségekkel küzdő csemetéknek is segítséget jelenthet abban, hogy a teljesítményük és a magatartásuk javuljon. Sőt, már a magzat is profitálhat a hangtálak keltette vibrációkból: a terhesség alatt az anya és a magzat közti kommunikációt, energia- és tápanyagáramlást teszi élénkebbé a csodahang.

 

Forrás: http://www.life.hu/tested-lelked/20130611-gyogyito-tibeti-hangtalak-oldjak-a-test-es-a-csakrak-feszultsegeit.html

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>