Melyik autóból vettek többet az idén?

Idén novemberben hét százalékkal több új autót helyeztek forgalomba, mint tavaly. A Ford és az Opel a legnépszerűbb.

Idén novemberben összesen 4971 új személygépkocsi, valamint 1490 kishaszon-gépjármű került forgalomba – a JATO Dynamics legfrissebb novemberi új autó forgalomba-helyezési összesítése szerint. Az év első tizenegy hónapjában összesen 51380 új személyautó és 9902 új kishaszon-gépjármű került a magyar utakra.

A személygépjárművek esetén ez a forgalomba helyezési mennyiség a tavaly novemberi számoknál 7 százalékkal magasabb. Az első tizenegy hónap összesítése az előző év azonos időszakához képest 6 százalékos növekedést mutat. A kishaszon-gépjárművek esetén az előző év novemberi eredményeihez képest 56 százalékos növekedés történt, az első tizenegy hónap összes értékesítése megegyezik az előző évivel.

Nem a motorok hónapja

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) adatai szerint az új motorkerékpárok eladásának száma novemberben 60 volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. Az első tizenegy hónapban 5 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új motorok száma és elérte az 1841-et. Novemberben a forgalomba helyezett új nagyhaszonjárművek száma 79,2 százalékkal 645-re nőtt, az első tizenegy hónapban számuk 7,6 százalékkal 4161-re emelkedett.

A Ford volt a legkapósabb márka

Novemberben a legsikeresebb autómárka a Ford volt, 877 darabszámmal, a 2013-as év első tizenegy hónapjában is a Ford került ki győztesen 7013 darabos forgalomba-helyezéssel, mellyel a hazai piac 11százalékát sikerült lefednie a márkának.

Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor az év első 11 hónapjának győztese az Opel lett 5445-ös eladásszámmal és mintegy 11 százalékos piaci részesedéssel. A második a Skoda, alig 5 darabbal lemaradva az Opel mögött (5440 db), a harmadik pedig a Ford 4996 darabbal, akit a Volkswagen (4827) és a Suzuki (3631) követ a top listán egy hónappal az év vége előtt.

És melyik modelleket vitték a leginkább?

Modell szinten a legtöbb Ford Focus-ból (329 db), Skoda Octaviá-ból (304 db) és Suzuki SX4-ből (161 db) kelt el novemberben, viszont az éves modell ranglistát továbbra is az Octavia vezeti 2900 darabos eladással, második helyen az Opel Astra (2007 db), mögötte, a harmadik helyen a Ford Focus (1937 db).

A 3.5 tonna összsúlyt meg nem haladó kishaszon-járművek eladása terén a november a Volkswagen-nek kedvezett 381 darabos forgalomba helyezéssel, míg a 11 hónap összesített eredményeit nézve a toplistát itt is a Ford vezeti (2008 db) a Fiat (1548 db) és a Volkswagen (1250 db) előtt.

A magyar gépjármű piac céges és magán eladások tekintetében továbbra sem mutat számottevő változást. Az új autó forgalomba-helyezések többsége, 76% céges, míg a magán eladások a piac 24%-át teszik csak ki.

10 százalékos növekedés

Az MGE szerint teljesülni fog a személygépkocsikra vonatkozó 10 százalékos éves növekedési prognózisuk. Úgy fogalmaznak: óvatosan érdemes kezelni a százalékos hónap-hónap összehasonlításokat, ahol sokszor kétszámjegyű változások mutatkoztak, mivel olyan alacsony darabszám mellett jönnek ki ezek a százalékos értékek, amelyek szinte lehetetlenné teszik a havi érdemi értékelést. A novemberi azonban már a tavalyi viszonylag erősebb novemberhez képest mutat több mint 6 százalékos növekedést, ami a trend pozitív jellegét sokkal jobban megerősíti, mint a korábbi kétszámjegyű ugrások – vélekedett az MGE.

Az egyesület ennek ellenére továbbra is úgy gondolja, hogy a szakma szolgáltatási színvonalának megmaradásához ez az értékesítési volumen nem elég. Szerintük a teljes konszolidációig még jó pár évnek kell eltelnie.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>