Megkezdődött a XXIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó Debrecenben

XXIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó Debrecen

Betlehemes csoportok felvonulásával megkezdődött Debrecen főterén pénteken a XXIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó.

Az idei találkozó szervezésekor az UNESCO kritériumait is figyelembe vették, mert a szervezők szeretnék, ha az esemény felkerülne az ENSZ-szervezetnek a világ szellemi kulturális örökségét tartalmazó listájára.
A találkozót 1991 óta rendezik meg Magyarországon, Debrecen pedig 2006 óta ad otthont a szakrális és népi hagyományokat megidéző eseménynek. Pénteken a Kárpát-medence öt országának 23 településéről vonult fel egy-egy csoport a Kossuth téren.
Somogyi Béla alpolgármester a megnyitón azt mondta: a cívisvárosban otthonra talált az esemény, évről évre befogadó közönség várja a betlehemezőket.
Idén először meghívásos alapon vehetnek részt a csoportok a találkozón, így most az elmúlt évek legkiválóbb társulatai jöttek el újra. A szervezők ezzel is igyekeznek demonstrálni igényüket arra, hogy a találkozó felkerüljön az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.
A betlehemezés szakrális és népi hagyományai az iskolákban is megjelennek, így Debrecen oktatási és közművelődési intézményei is hozzájárulhatnak a pályázat sikerességéhez – mondta Somogyi Béla.
A Református Nagytemplom előtti téren pénteken néptáncot és népzenét, sőt, Luca nap lévén, boszorkánypatkolást is láthatott az összegyűlt mintegy száz érdeklődő.
A találkozón résztvevő betlehemező közösségek szombaton Debrecen több városrészében is bemutatják tudásukat.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>