Magyarország visszakerült a befektetők térképére

Magyarország visszakerült a befektetők térképére - hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Debrecenben, a regionális és innovációs parkban, a Xanga-cégcsoport 8 ezer négyzetméteres üzemcsarnokának avatásán.

Magyarország visszakerült a befektetők térképére – hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Debrecenben, a regionális és innovációs parkban, a Xanga-cégcsoport 8 ezer négyzetméteres üzemcsarnokának avatásán.

Németh Lászlóné szerint ez a 2,2 milliárd forintos beruházás, amelyet 1,1 milliárdos európai uniós támogatással valósítottak meg, visszaigazolása annak, hogy “képesek vagyunk olyan teljesítményre, ami csábító lehet az ideérkező cégeknek”.
A fejlesztési miniszter emlékeztetett rá, hogy a kormány 2010-ben egyértelművé tette: a munkahelyteremtést, a munkaalapú társadalom létrehozását, a munka becsületének helyreállítását tekinti kiemelt feladatának.
Ehhez szükség van olyan külföldi befektetőkre, amelyek hosszú távon itt akarnak működni – tette hozzá Németh Lászlóné, kiemelve, hogy e kormányzati törekvések hátterét biztosítja a debreceni Xanga cégcsoport is, amikor a külföldi partnerek igényéhez alakított, kulcsrakész csarnokokat épít a befektetőknek.
A nemzeti fejlesztési miniszter – aki a csarnokavató előtt megtekintette a debreceni repülőtéri fejlesztéseket – jelezte: a repülőteret is üzemeltető Xanga cégcsoport az idén és jövőre összesen 5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a repülőtéren, amihez közel 2 milliárd forint támogatást nyertek el az Új Széchenyi Terv pályázatain.
Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere az ország egyik legjobban fejlődő ipari parkjának nevezte a debreceni regionális és innovációs parkot.
A városvezető eredményesnek nevezete azt a másfél évtizedes helyi gazdaságpolitikai törekvést, aminek eredményeként mára meghonosodott Debrecenben a magas hozzáadott értéket képviselő ipar és szolgáltatási tevékenység.
A Debrecenbe érkező befektetők visszaigazolják a városnak a szakképzésben megnyilvánuló aktivitását, vagyis azt a törekvést, hogy megfelelően, ha kell, speciálisan képzett munkaerővel lássák el a vállalkozásokat – tette hozzá Kósa Lajos.
Az új csarnokot – amelynek máris folyik a bővítése – a svéd Assa Abloy 100 százalékos tulajdonában lévő, garázskapu-alkatrészeket gyártó holland FlexiForce bérli a Xanga-cégcsoporttól, és a jövő évtől 250 új munkahelyet teremt Debrecenben – mondta el az MTI érdeklődésére Herdon István, a Xanga vezérigazgatója.
A XANGA csoport jelenleg 13 beruházási projektet valósít meg, amelynek eredményeképpen a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Parkban összesen 31 ezer négyzetméter, a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren pedig 25 ezer négyzetméter ipari, logisztikai és szolgáltató egység épül meg 2013-14-ben, mintegy 1000 új munkahelyet teremtve a városban – ismertette a vezérigazgató.
Herdon István emlékeztetett rá, hogy a magyar tulajdonú, kockázati tőkebefektető XANGA cégcsoport az elmúlt több mint egy évtized során számos infrastruktúra beruházást valósított meg Debrecenben, amelyek lehetőséget teremtettek a világpiacon meghatározó szerepet betöltő külföldi vállalatok technológia transzferének fogadására és tevékenységük elindítására.
A cégcsoport a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park üzemeltetője és infrastruktúrájának fejlesztője. Beruházásainak eredményeképpen az ipari park területe mára 120 hektárra nőtt, és több tízezer négyzetméter kulcsrakész ipari létesítmény épült fel – tette hozzá.
Az ipari park mellett a cégcsoport befektetéseinek másik fő helyszíne a Debreceni Nemzetközi Repülőtér. 2011-ben a XANGA többségi tulajdont szerzett a repülőteret üzemeltető Airport Debrecen Kft.-ben, és menetrend szerinti járatok beindítása mellett saját beruházásában megkezdte a mintegy 50 ezer négyzetméteres intermodális logisztikai bázis építését, amelyből 15 ezer négyzetméter csarnokfelület már elkészült, jövő tavasszal pedig további 10 ezer négyzetmétert helyez üzembe a befektető cégcsoport – tájékoztatott Herdon István.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>