Magyar tőzsdén a Mikulás

Magyar tőzsdén a Mikulás

A BÉT igazgatósága döntött: több hónapos előkészítés után, a sikeres teszteket követően december 6-án reggel 9 órakor indul a Budapesti Értéktőzsde új, Xetra nevű kereskedési rendszere. A hazai tőzsdén jegyzett cégek, Európa 18 országának kereskedőivel, befektetőivel kapcsolódnak össze közvetlenül, míg a hazai befektetési szolgáltatók és befektetők több ezer új befektetési eszközhöz kapnak közvetlen elérést.

A Budapesti Értéktőzsde Igazgatósága a sikeres teszteket követően megerősítette korábbi döntését, mely szerint december 6-án a másfél évtizede használatban lévő jelenlegi kereskedési rendszert (MMTS) egy új, modern rendszerre cseréli. A magyar tőzsde a Közép-Európai Tőzsdecsoport, a CEESEG (Central European Stock Exchange Group) tagjaként a csoport másik három tagja (Bécs, Ljubljana, Prága) által már használt, a frankfurti tőzsde által működtetett Xetra kereskedési platform bevezetése mellett döntött.

Kinyílik a világ

A Xetra bevezetésének legnagyobb nyertesei azok a vállalatok lehetnek, melyek részvényeit, kötvényeit a magyar tőzsdén jegyzik, amiket az új rendszeren keresztül közvetlenül érheti el Európa 250 brókercégének és bankjának mintegy 4500 üzletkötője és a mögöttük álló befektetők is. Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója elmondta: „Az új kereskedési rendszer bevezetése gyakorlatilag megszünteti a magyar tőzsde elérésének technikai korlátait, hiszen a Xetra közösségnek már tagja szinte valamennyi frankfurti, londoni, párizsi, illetve egyéb európai pénzügyi központban tevékenykedő brókercég, befektetési bank.”

A Xetra bevezetésével a BÉT számára az elsődleges cél, hogy a Budapesten bevezetett részvények, kötvények iránt érdeklődést mutató hazai- és külföldi befektetők közvetlenül érhessék el a magyar és a Xetrát használó többi tőzsde piacait. Mindez azt jelenti, hogy a csatlakozással a BÉT-en jegyzett részvények és kötvények december 6-tól közvetlenül elérhetővé válnak valamennyi, a Xetra rendszerhez már kapcsolódott kereskedő és ezáltal a befektetők széles köre számára, míg a BÉT-en kereskedő brókercégek és ügyfeleik is közvetlen elérést kapnak a több, mint 10 ezer részvényhez és más befektetési termékekhez

Ami nem változik, és ami igen

A Xetra alapvetően értékpapírok azonnali kereskedésére kialakított rendszer. Így a BÉT származékos- (határidős és opciós) és árupiacai nem kerülnek az új rendszerbe, azokat továbbra is a jelenlegi MMTS rendszer szolgálja majd ki. A részvénypiacon a Prémium, illetve Standard kategóriában szereplő részvények kereskedése nem változik, továbbra is folyamatos lesz a kereskedés, amelyet a jelenlegihez hasonlóan a nap elején és végén egy-egy aukció nyit meg és zár le a nyitó és záróár meghatározására.

A technikai bevezetéssel piacra lépett, vagy későbbiekben piacra lépő vállalatok részvényeit tartalmazó „T” kategóriában (hasonlóan a hitelpapírok és a befektetési jegyek piacához) ugyanakkor megszűnik a folyamatos kereskedés, és e helyett naponta több alkalommal aukcióra kerül sor. Ez az új modell jobban illeszkedik azon értékpapírok kereskedéséhez, ahol bármilyen okból – jelen esetben a közkézhányad hiányában – nem tud kialakulni kellően likvid kereskedés.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>