LMP: több szempontból is aggályos az új házszabály tervezete

Schiffer András

Az LMP szerint bár az eljárásrendben vannak előrelépések az új házszabályjavaslatban, a tervezet több szempontból aggályos.

Schiffer András, az LMP társelnöke, a párt frakcióvezetője vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a parlament nyilvánosságával, illetve egyes eljárásrendi rendelkezésekkel kapcsolatban vannak aggályaik, mivel – szerinte – a gazdasági érdekcsoportok továbbra is “manipulálhatják” a törvényhozás menetét.     Az ellenzéki politikus szerint több olyan része van a javaslatnak, amelyekkel befolyásolhatják a törvényhozást: az ülés kezdete előtt egy órával továbbra is be lehetne nyújtani napirendi módosító javaslatot, a sürgős kivételes eljárás helyett kivételes eljárást vezetnének be, amellyel el lehet térni a normál törvényalkotási folyamattól. Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, ezt már egyszerű többséggel is el lehetne fogadtatni, így félévente négy alkalommal is “zárójelbe” kerülhet a törvényalkotási eljárás.     Schiffer András kiemelte még, bár szigorodnának a zárószavazás előtti módosító indítványok beadási szabályai, de egyes esetekben továbbra is lehetőség lenne arra, hogy 72 órával az üléskezdés előtt be lehessen nyújtani ilyen módosító javaslatokat. Hangsúlyozta, hogy ez a nyilvánosságot és a szakmai kontrollt is kizárja, és az elmúlt években ez – szerinte – a lobbicsoportok “kedvenc csatornája” volt.     Az ellenzéki képviselő fontosnak nevezte a nyilvánossággal kapcsolatos szabályokat, azok erősítését szorgalmazta. Jelezte: az LMP kezdeményezni fogja, hogy a sarkalatos törvények, kódexek, költségvetési és adótörvények esetében maradjon meg a részletes vita. Az emberek akkor tudják ellenőrizni a parlament működését, ha a televíziós és rádiós közvetítési időben tartják meg a fontosabb vitákat – tette hozzá.     Schiffer András kérdésre válaszolva azt mondta, amíg 72 órával az üléskezdés előtt be lehet adni zárószavazás előtti módosító javaslatot, illetve lehetőséget biztosítanak a kivételes eljárásrendre és nincs garancia a képviselői véleményszabadság biztosítására, addig az LMP nem fogja támogatni ezt a javaslatot.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>