Lézerrel szkennelik be a világ legszebb helyeit

Világszerte több száz építmény, szobor és helyszín formáját szkennelik be 3D-ben a CyArk projekt munkatársai. Mivel fizikailag lehetetlen, legalább digitálisan megmentik a legfontosabb látványosságokat a pusztulástól.

A nonprofit szervezet megalapítását a több mint ezerötszáz éves bámijáni Buddha-szobrok tíz évvel ezelőtti lerombolása inspirálta. A szobrokat tálib szélsőségesek robbantották fel vallási okokra hivatkozva.

A CyArk munkatársai eddig már a világ száz legfontosabb helyszínéről készítettek pontos digitális másolatot lézeres távmérők, radarok és más berendezések segítségével. Ezt az eszközt használja többek közt a Google is a Street View-felvételek elkészítéséhez. A digitálisan megmentett helyszínek között megtalálhatók például Angkor romjai, Tikal romvárosa, a sydneyi operaház, de a pisai ferde torony és környéke is.

20131022-egy-tarsaag-amely-lezeres-tavmerovel14A CyArk társalapítója, Barbara Kacyra hétfőn bejelentette, hogy további négyszáz fontos műemléket fognak megörökíteni digitálisan. Szerinte soha nem lesz a világon sem pénz, sem idő arra, hogy minden fontos múltbéli emléket meg lehessen őrizni az utókornak a klímaváltozás, öregedés vagy harcok hatásaival szemben.

A milliméteres pontosságú modellek előállításával a helyszínekről készült digitális fotókból az építmények minden korábbinál valósághűbb virtuális modelljeit is elő lehet állítani,de akár a helyreállításban is fontos segítséget nyújthat. A cég munkatársai a világ legfontosabb helyszíneiről eddig 2 petabájtnyi, vagyis több mint kétmillió gigabájtnyi információt gyűjtöttek be, amelyeket időálló mágnesszalagon tárolnak.

 

Forrás: http://www.origo.hu/techbazis/internet/20131022-lezerrel-szkennelik-be-a-vilag-legszebb-helyeit.html

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>