Laia Martin

Túlságosan hangosan gyakorolt, így szomszédai beperelték zajszennyezésért.

Felmentette az illetékes spanyol bíróság azt a 28 éves koncertzongoristát, akit rendszeres gyakorlása miatt pszichológiai károkozással és zajszennyezéssel vádolt meg egyik szomszédja.

A kedden közzétett döntés szerint az északkelet-spanyolországi Girona illetékes bírósága mindkét vádpont alól felmentette Laia Martint és szüleit. A novemberben kezdődött tárgyalás nevetség tárgya lett, amikor az ügyész hét év börtönbüntetés kiszabását kérte. Ezt később 20 hónapra csökkentette.

A ma már hivatásos koncertzongoristaként dolgozó Martin egykori szomszédja, Sonia Bonsom azt állította, hogy zajszennyezés áldozata volt 2003 és 2007 között az alatta lakó Martin rendszeres gyakorlása miatt. Mint elmondta, alsó szomszédja heti ötször napi nyolc órában játszott a hangszeren az északkelet-spanyolországi Puigcerdában lévő többlakásos házban. Bonsom szerint mostanra annyira meggyűlölte a zongorákat, hogy már filmeken sem tudja elviselni a látványukat.

A bíróság komolytalannak és túlzónak találta a felperes vádjait. A döntés szerint nincs rá bizonyíték, hogy Martin zongorajátékának hangereje meghaladta a hangszerekre vonatkozó helyi, 30 decibeles határértéket, sem arra, hogy közvetlenül a gyakorlás okozta Bonsom problémáit.

Martin szülei azért voltak érintettek az ügyben, mert kétszer is hangszigetelést végeztek lányuknál, de ezzel sem sikerült lecsillapítaniuk Bonsomot. Egy átlagos beszélgetés 55-60 decibelen zajlik, egy tipikus spanyol bár zajszintje a 65-70 decibelt is elérheti.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>