KÖRNYEZTETTUDATOSSÁGRA NEVELÉSRE VONATKOZÓ MŰVÉSZETI, ILLETVE HAGYOMÁNYÖRZŐ PROGRAMOK VALÓSULTAK MEG KOMLÓSKÁN

A Komlóskáért Alapítvány 5 538 650 Ft, azaz ötmillió-ötszázharmincnyolcezer-hatszázötven Ft. vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Környezettudatosságra nevelés művészettel, hagyománnyal” című pályázatával, melynek segítségével a részt vevő gyerekek számára a lokális hagyományok, népszokások, kulturális javak és kulturális örökségek bemutatásával, illetve a szokások megismertetésével megvalósult a természethez és környezethez való alkalmazkodás, illetve a szinergia megerősítése.

A Komlóskáért Alapítvány pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv keretében „Környezettudatosságra nevelés művészettel, hagyománnyal” címmel, amelyet az Európai Unió és az Európai Szociális Alap 5 538 650 Ft összeggel, 100%-ban támogatott. A TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0493 azonosító számú projekt keretében 30 fő óvodás és 30 fő iskolás ismerkedhetett meg népi szokásokkal, eljárásokkal a havi szakkör és a témahét foglalkoztatásain, ahol a népművészeti értékek fenntartásaként a gyerekek a régi mesterségekkel, életformával, a szövés- fonás technikájával, a keresztszemes hímzéssel ismerkedhettek meg.

A kulturális örökség megóvásaként, a Nemzeti és Etnikai Kisebbség (ruszin nemzetiség) kapcsolatos hagyományainak megőrzésének érdekében a gyerekek ruszin népszokásokat, meséket dolgozhattak fel bábozással, beszélgethettek a természeti környezetünk értékeiről, a kulturált, esztétikus környezet kialakításáról, és lakodalmas népszokásokat, népi táncokat is elsajátíthattak.

A program keretében megtartott Témahéten a gyerekek művészeti nevelése is megvalósult. Meglátogathatták a  sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumot, a Miskolci Art Mozit és a  Sárospataki Art Mozit egyaránt.

A műemlékvédelmi ismeretátadás keretében a Ruszin Park, illetve a Ruszin tájház látogatására került sor a gyerekek nagy örömére. A pályázati forrásból megvalósult foglalkozássorozatok hozzájárultak az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák fejlesztéséhez, a kulturális tudatosság és a kifejezőképesség elmélyítéséhez. A kialakított együttműködések lehetőséget nyújtottak az egyedülálló pedagógiai és művészeti komplex tanulási formák elterjesztéséhez az óvodai nevelésben és a tanórán kívüli tevékenységek során egyaránt, és nélkülözhetetlenek a tehetséggondozásban és a felzárkóztatásban is.

uj-szechenyi-terv

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>