Kocsis Máté

kocsis_mate_3a9e5255a0

A Józsefváros újság előző számában arról cikkezett, hogy vajon hol folytatná a munkáját jövőre Kocsis Máté polgármester és országgyűlési képviselő, hiszen 2014-ben a törvény értelmében választania kell, hogy kerületünk vezetésére pályázik, vagy a parlamentben képviselné Józsefvárost. A lap akkor megígérte olvasóinknak, hogy ezen a héten minden kiderül. Az újságnak adott interjúban Kocsis Máté azt mondta: nagyon szereti ezt a kerületet, éppen ezért az itt megkezdett munkát nem hagyná félbe. A kerület újjáépítése még távolról sem fejeződött be, igazán még csak most kezdődött el- tette hozzá.

-Nos, megy vagy marad?

– Melyik melyik?

- A képviselőjelölt a megy, a polgármester-jelölt a marad.
- Az baj, ha Józsefváros országgyűlési képviselőjére általában úgy tekintünk, hogy ő elmegy innen.

- Miért? Elment a parlamentbe.
- Ez csak részben igaz, ott is a kerületet kell képviselnie, annak fejlődéséért kell dolgoznia és lobbiznia. Emellett sokat kell itt, helyben is lennie, hogy ismerje az ügyeket, a problémákat, sőt a sikereket is.

- Rendben, de távolabb van a kerület mindennapjaitól, mint a polgármester.
- Ez is igaz, de szorosan együtt kell működniük. Ha a polgármester és a képviselő nem tud jól együtt dolgozni, ha nem barátként tekint egymásra, annak a város látja kárát.

- Eddig Ön volt egyszerre a polgármestere és a képviselője is Józsefvárosnak, egyszerű volt a helyzet ilyen szempontból.
- Igen, barátként tekintettem magamra… Viccet félretéve, komoly sikereket ért el Józsefváros az elmúlt években, és ebben nagy szerepe van annak is, hogy a kerületiek 2010-ben az országgyűlési képviseletre is felhatalmaztak.

- Elégedett a munkájával?
- Még nem, de úgy gondolom, hogy nagyon igyekeztem, és sokat tudtam tenni Józsefvárosért a parlamentben is.

- Erre majd visszatérünk, de most ugorjunk a beszélgetés elejére. Jövő évtől az új törvény értelmében nem töltheti be egyszerre a két tisztséget. Akkor úgy kérdezem, melyikre jelölteti magát?
- A polgármesterségre. Az Ön logikáját követve úgy is fogalmazhatnék, hogy maradok. Persze ehhez az is kell, hogy a kerületiek ismét bizalmukat adják a folytatáshoz.

- Tehát eldőlt?
- Eldőlt.

- Még az elmúlt egy-két hétben is arról cikkeztek országos napilapok, internetes portálok, például az Origo hírportál, hogy a Fidesz elnökségében többen azt szeretnék, ha a parlamentben folytatná.
- Ez így igaz, de azóta megszületett a végleges döntés.

- Sokan azt mondják, a parlamenti munka nagyobb hírnév, nagyobb fizetés. Ráadásul a karrier szempontjából is több lehetőség van benne.
- Lehet. De tettem egy ígéretet a választóknak, amit be kell tartani, és amivel el kell számolnom: ez pedig Józsefváros újjáépítése. Egyébként sem lenne tisztességes a kerületet karrier-dobbantónak használni.


- Már korábban is úgy nyilatkozott, hogy a polgármesterséget választaná. Az Index hírportál
 úgy értelmezte, hogy ezzel Ön visszavonul.

– Ez nem visszavonulás, sőt. Józsefváros mellett döntöttem, Józsefvárosért dolgoznék továbbra is, polgármesterként. Egyszerűen arról van szó, hogy nagyon szeretem ezt a kerületet, és az itt megkezdett munkát nem hagynám félbe. A kerület újjáépítése még távolról sem fejeződött be, igazán még csak most kezdődött el.

- Miből gondolja, hogy egy másik polgármester nem tudná ugyanígy folytatni a munkát?
- Ugyanígy biztosan nem tudná, hiszen egy másik ember. Másképp gondolkodik a dolgokról, más elképzelései vannak, más rendszerben hozná meg a döntéseit. Más lenne minden, még akkor is, ha netán ugyanazt tűzné ki célként, mert más odavezető utat választana. Viszont egy újjáépülő város kormányrúdját – véleményem szerint – nem szabad össze-vissza rángatni. Ezért is döntöttem a helyi folytatás mellett. A következő években nagy és látványos változáson fog átmenni a kerületünk, ha végig tudjuk csinálni, amibe belefogtunk. Ennek már most is látszanak a jelei.

- Nem tart attól, hogy ha jövő ősszel nem választják meg polgármesternek, két szék közül a földre kerül?
- A politikában nincs biztos. A választók bizalmát nehéz megszerezni és ugyanilyen nehéz megtartani.

- A bizalmat már korábban megkapta, négy különböző választáson is. Úgy érzi, hogy újra megkapná? Említette, hogy a politikában nincs ,,biztos”, de Ön szerint megválasztanák jövőre a józsefvárosiak újra polgármesternek?
- Szerintem igen. Egy választáson csak úgy szabad elindulni, ha az ember hisz benne, hogy nyerhet, de közben alázatos marad a feladat iránt. Rengetegen támogatnak, a közvélemény-kutatások kedvező számokat mutatnak ebben a kérdésben. De ez persze önmagában kevés, be kell tartani a vállalásokat, továbbra is rengeteget kell dolgozni, hogy Józsefváros újjáépüljön, és javuljon a megítélése is. Ennek alapján döntenek majd az itt élők.

- Említette, hogy igyekezett sokat tenni Józsefvárosért a parlamentben is. Mire gondolt?
- Sok mindent tudnék idesorolni, de az egyik legbeszédesebb, hogy a budapesti kerületek közül az elmúlt években Józsefváros nyerte el a legtöbb állami vagy uniós támogatást különböző programokra és felújításokra – összesen mintegy 12 milliárd forintot. Ezen felül további 30 milliárd forintnyi beruházás is megvalósul. Jövő évben ezek már szemmel láthatóak lesznek, mert elkészül a munkák nagy része. A főváros legdinamikusabban fejlődő részeként írt rólunk a Financial Times is.

- Mindez a parlamenti munkából következik?
- Mondjuk úgy, hogy ott is sokat kellett dolgozni és lobbizni érte.

- Ön szerint ki fogja ezt a munkát végezni a következő országgyűlésben?
- Biztos vagyok benne, hogy a legalkalmasabb jelöltet fogjuk megválasztani.

 

Forrás: http://jozsefvaros.hu/hir/1473/jozsefvaros_mellett_dontottem_/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>