Klinghammer: meg kell küzdeni a színvonalért

university_egyetem

Az egyetemeknek napról napra meg kell küzdeni rangjukért, színvonalukért, s az átadott tudás mellett az is fontos, hogy a hallgatók el tudjanak helyezkedni – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási államtitkára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) pénteki konferenciáján Budapesten.

Klinghammer István szerint egyetemi képzés nélkül Magyarország története, megbecsültsége nem lenne az, ami, s már a középkorban is az ország gazdagodása volt a céljuk az intézményeknek. Meg kell teremteni a helyet, majd megtalálni hozzá a hallgatókat, akiket nemcsak a diploma hajt, hanem az is, hogy értelmiségivé váljanak – tette hozzá.
Az államtitkár az NKE kötelezettségének nevezte a színvonal megőrzését, szavai szerint 3-5 év múlva ismét érdemes megnézni, milyen változtatások szükségesek.
A tanácskozáson Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára úgy fogalmazott: szükség van egy helyre, ahol a köz szolgáit képzik. A fenntartói elvárásokkal összefüggésben azt mondta: eredményes, elérhető, önkorlátozó és alkalmazkodóképes intézményt szeretnének, ami képes kielégíteni a közigazgatási igényeket, tudást és szellemiséget ad.
Biró Marcell szólt a közigazgatási továbbképzésekről, megjegyezve, hogy például a kormányablakok elindításához hatezer kormánytisztviselőt kellett ügyintézőnek képezni. Megjegyezte: a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklusban jelentős forrásokat fordítanának a közigazgatás továbbfejlesztésére, s ebben építenének a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre is.
Patyi András, az intézmény rektora a két évvel ezelőtti megalakulástól kezdve áttekintette a fontosabb állomásokat. Elmondta, hogy jelenleg közel ugyanannyian tanulnak nappali képzésen, mint a vezető- és továbbképzési intézetben, s idén 20 százalékkal nőtt az egyetemet első helyen választó hallgatók száma.
A rektor arról is beszámolt, hogy 2014. március 15-ig birtokba vehetik a megújult Ludovika campust.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>