Kína maga kívánja rendezni területi vitáit

china

Peking maga kívánja dél-kínai-tengeri területi vitáit rendezni az érintett országokkal, s biztosítja Washingtont arról, hogy a térségben nincs veszélyben a szabad és biztonságos hajózás – erről Vang Ji kínai külügyminiszter tájékoztatta amerikai kollégáját, John Kerryt pénteken Pekingben.

A kínai diplomácia vezetője a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség közlése szerint úgy fogalmazott, hogy a Dél-kínai-tenger helyzete általánosságban véve stabil, Pekingnek pedig meggyőződése, hogy képes a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagországaival megőrizni a térség békéjét és stabilitását.
Vang biztosította vendégét arról, hogy a Dél-kínai-tengeren történő szabad hajózást, illetve a hajózás biztonságát minden ország megkérdőjelezhetetlen jogának tartja.
A külügyminiszter kijelentette azt is: országa elegendő történelmi és jogi bizonyítékkal tudja igazolni, hogy a Nansa- (közismertebb nevén Spratly-) szigetek és környező vizeik Kína fennhatósága alá tartoznak. A jelen viták oka – magyarázta Vang -, hogy egyes országok az 1970-es évektől kezdődően törvénytelenül elfoglaltak Kínához tartozó szigeteket.
Még ha így is van – jegyezte meg, Kína elkötelezett abban a tekintetben, hogy vitáit tárgyalásos úton, békés módon, közvetlenül rendezze az érintett országokkal. Mint mondta, az utóbbi idők alaptalan és hamis híresztelései felnagyították a vitákat, mesterségesen gerjesztve a feszültséget. “Ez elfogadhatatlan” – jelentette ki a kínai külügyminiszter.
A Spratly-szigetek közül Vietnam felügyel 29 szigetet, sziklazátonyt, míg a Kínai Népköztársaság 8-9-et ellenőriz. Tajvan ugyancsak a teljes szigetcsoportot területe részének tekinti, de csak egyet felügyel. Malajzia 3 szigetet birtokol, míg a Fülöp-szigetek, amely a szigetek többségére igényt tart, eddig 8-at foglalt el. Brunei egy viszonylag kis területet tart a sajátjának.
A tengeren egyre magabiztosabban mozgó Kínát a leghangosabban a Fülöp-szigetek és Vietnam bírálja úgymond egyre határozottabb és megfélemlítő fellépése miatt. Washington azt állítja, hogy nem foglal állást a területi vitákban, de egyúttal kinyilvánította, hogy adott esetben a szövetségeseit nem hagyja cserben. Érintettségét ezenkívül elsősorban a szabad hajózás esetleges veszélyeztetettségével magyarázza. Peking többször kifejezésre juttatta, azt sejti, hogy Washington gerjeszti a feszültséget a térségben, hogy még indokoltabbá váljon saját fokozott ázsiai, csendes-óceáni jelenléte.

MTI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>