Kifizetik a túlórát a tanároknak!?

Bár a Pedagógusok Szakszervezete és a KLIK megállapodott, hogy kifizetik a 32 órán felül végzett túlmunkát a tanároknak, a PDSZ úgy véli, több pontban is hibás a kollektív szerződés. A szakszervezet szerint a munka törvénykönyvében meghatározottaknál alacsonyabb óradíjat állapítottak meg, több helyen pedig az igazgatók nem engedik elkönyvelni a túlmunkát.

Pluszpénz illeti a tanárokat 2014. január elsejétől a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ között létrejött kollektív szerződés értelmében, mely országosan 150 ezer embert érinthet, köztük 123 ezer pedagógust.

“A megállapodás szerint nemcsak azt kell kifizetni, ha a tanár a heti 32 óránál több időt tölt az iskolában. Akkor is jár pluszpénz, ha egy tanárt a heti 26 órán felül az eseti helyettesítés mértékét is meghaladóan kötelezik túlmunkára. Ebben az esetben az óradíj a pedagógus pótlék nélküli illetményének 138,5 része, ami átlagosan ezer és kétezer forint közötti összeg. Egy kezdő főiskolai végzettségű pedagógusnál ez 1116, egy nyugdíj előtt álló egyetemi diplomás pedagógusnál 2324 forint” – olvasható az Index cikkében.

A portálnak nyilatkozó Galló Istvánné, a PSZ vezetője szerint “apró pozitív lépés” a kollektív szerződés létrejötte, melyet “kemény tárgyalások” előztek meg. A PSZ a kollektív szerződés aláírása után nem készül sztrájkra.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint a kollektív szerződésben foglaltak alapvetően jó célokat szolgálnak, ám a megvalósítás hibás, és visszalépést okozhat. “Túlságosan alacsony mértékben lett megállapítva a túlmunkák óradíja, még a Munka törvénykönyvében megállapított összegeknél is alacsonyabb” – vélekedett Nagy.

Másik problémának a szakszervezeti ügyvivő a munkaidő-nyilvántartásokat látja: sok helyen ugyanis az igazgatók nem engedik meg a tanároknak, hogy a 32 órán felül történt munkavégzésüket lekönyveljék, mondván, nem rendelt el túlmunkát a tankerület – vázolta fel Nagy Erzsébet.

“Ha a tankerületi vezetők utasítására cselekednek így, az probléma, mivel létezik a Kúriának egy olyan állásfoglalása, mely kimondja: ha a többletmunka az igazgató tudtával folyik, akkor azt a túlmunkát elrendelés nélkül is el kell ismerni.”

Nagy szerint a megemelt óraszámok sem segítenek a pedagógusokon, a 22-26 kötelező tanítási órán kívül sokaknak a maradék hat óráját kötelező helyettesítésre osztják be az igazgatók. “A 40 órás munkahétből fennmaradó 8 óra nem elég, hogy a tanárok felkészüljenek a 22-26 tanítási órára, értekezleteken, és egyéb ilyen dolgokon vegyenek részt.”

A regionális ügyvivő elmondta, jelenleg a PDSZ gyűjti a munkaidő-nyilvántartás körüli anomáliákról az adatokat, valamint azokat az igazgatói utasításokat, melyek a 32 órán felüli munkavégzés beírását tiltják a munkavállalóknak. “Ha nincs más, kénytelenek leszünk perelni” – tette hozzá Nagy Erzsébet.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>