Kétszázezer új munkahely

A vártnál lényegesen több, 204 ezer új munkahely létesült októberben az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban. A makrogazdasági adat közlése után gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi kereskedésben.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közzétett adata jócskán meghaladja mind a szeptemberi 163 ezres munkahelybővülést, mind az elemzők által várt 125 ezres gyarapodást.

A munkanélküliség a piaci konszenzusnak megfelelően 7,3 százalék volt a szeptemberi 7,2 százalék után. A minimális növekedés jórészt arra vezethető vissza, hogy a washingtoni költségvetési patthelyzet miatti részleges kormányzati leálláskor ideiglenesen fizetés nélküli szabadságra küldték a szövetségi intézmények munkatársait, de ők később újra felvették a munkát.

Az amerikai munkaügyi tárca az új adat közlésével egyidejűleg összesen 60 ezerrel felfelé módosította az augusztusi és szeptemberi adatot, e szerint az utolsó nyári hónapban nem 193 ezer, hanem 238 ezer, az első őszi hónapban nem 148 ezer, hanem 163 ezer új munkahely létesült. Az új munkahelyek háromhavi átlaga ezzel meghaladja a 200 ezret.

Mindez azt jelenti, hogy a kormányzati leállás sokkal kisebb hatással volt az amerikai gazdaságra, mint azt eddig feltételezték. Egyes elemzők szerint most már nem lehet teljesen kizárni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben esetleg mégis fontolóra veszi, hogy megkezdje havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő kötvényvásárlási programjának leépítését.

 

Forrás: http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/egy-honap-alatt-ketszazezer-uj-munkahely/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>