Két ország, egy cél, közös siker – Sajtótájékoztató I.

ketorszagkismarja

A HURO 11.01/058/2.1.3/01 azonosító számú, Bocskai Kiállító terem és Kézműves ház című projekt zárása kapcsán beszélgetünk Szűcs Lászlóval, a Kismarjai Gyermekeinkért Alapítvány elnökével 2014. december 18-án.
Szőllősi Roland: Üdvözlöm Elnök Úr! Ahogy 2013 nyarán beszéltük, most már ténylegesen eljutottunk odáig, hogy a majdnem teljesen kész, felújított épület áll az önkormányzat udvarán. Akkori beszélgetésünkből kiderült, hogy az Alapítvány 547.916 Euróból valósítja meg a fejlesztést. Rá sem lehet ismerni a régi magtárra és a régi népkonyhára, két igazán modern, de valahol mégis rusztikus jellegű épület lett belőlük.
Szűcs László: Szervusz Roland! Köszönjük szépen! Valóban teljesen más képet mutat így az Önkormányzat udvara, hogy nem egy omladozó épület áll a középpontjában, hanem ahogy te is mondtad, egy korszerű építménnyel lett gazdagabb Kismarja. Ebben nagy szerepe volt a tervezőnek, a Marcell-ház Kft-nek és persze a Civis-Bau Kft-nek is, amely a kivitelezési feladatokat látta el. A munkálatok befejezése 2014. december végén lesz, így jelenleg is folyamatban vannak a végső simítások.
Sz.R.: Így képzelte el az épületeket a pályázat benyújtásakor?
Sz.L.: A terveken már látni lehetett, hogy nem mindennapi épületek lesznek, de így élőben látni mindig más érzés, sokkal szebbek, mint ahogy azt bárki elképzelte. A Fabutex Kft. által beszerzett bútorok pedig tovább emelik az épület színvonalát. Reményeink szerint a lakosok és az idelátogató turisták tetszését is elnyerik az épületek, mert szeretnénk, ha ezzel valóban fellendülne a kulturális turizmus a településen és a határ túloldalán, valamint ösztönzően hatnánk a helyi kézművesek tevékenységére. Szeretnénk, ha a hagyományok megőrzése érdekében minél több helyi és környékbeli valamint romániai lakos készítené el termékeit, amiket itt kiállíthatunk, hogy a helybeliek és a turisták megcsodálják.
Sz.R.: Mondana pár szót az épületekről? Esetleg merül fel valamilyen probléma a megvalósítás során?
Sz.L.: A régi Magtár épületéből került kialakításra a kiállító terem, amely emeletes megoldással lett kialakítva a nagyobb helykihasználás érdekében. A kisebbik épület régebben konyhaként funkcionált illetve az alatta levő pinceszerű üreg siralomház volt még korábban, most pedig a kitartó munkának hála kézműves házzá alakult, ahová az eszközök behelyezését követően szeretettel várjuk a kézműves termékeket készíteni vágyókat!
Apróbb tervezéssel kapcsolatos problémák voltak, amelyeket a megvalósítás során teljes mértékben sikerült kijavítani a Közös Technikai Titkársággal egyeztetve, valamint sajnos nem olyan határidőben érkeztek meg utófinanszírozás keretében a jóváhagyott költségek átutalásai, mint ahogy szerettük volna, ezért a kivitelezés teljesítési határideje meghosszabbításra került. A gondok megoldásában jelentős segítséget nyújtottak a projektmenedzsmenti és a közbeszerzési tevékenységet végző cégek.
Sz.R.: Milyen cégek és személyek vettek részt a projekt megvalósításában?
Sz.L.: Először is hadd mondjam el, hogy milyen hatalmas köszönettel tartozunk mindenkinek, aki részt vett a projekt megvalósításában, ez a Sajtótájékoztató pedig kiváló alkalom arra, hogy a nyilvánosság elé tárjuk a projekt megvalósításban részt vevő személyeket, cégeket.
Elsőként említem az Alapítvány belső munkatársait, akik munkájukkal elősegítették a projekt megvalósítását. Fényi Imréné belső projektmenedzserként, Haranginé Máté Erika kommunikációs szakértőként, valamint Zsíros László műszaki szakértőként vett részt a projektben.
A Marcell-Ház Kft. tervezte meg a Bocskai Kiállító termet és Kézműves házat.
A Fókuszban 2002 Bt. ellátta a külső projektmenedzsmenti, fordítási, valamint a nyilvánosság biztosításához szükséges feladatokat.
A Jogi Szaktanácsadó és Közbeszerzési Kft. a közbeszerzési eljárások lebonyolításait vállalta, valamint a közös marketing stratégia elkészítését. Illetve, ha jogi tanácsokra volt szükségünk, akkor is készséggel álltak rendelkezésünkre.
Az ART & TECHNICAL Bt. a rendezvényeinket szervezte meg.
Az AGRO-SIDE Mérnökiroda Kft. a műszaki ellenőrzésért felelt.
A Cívis-Bau Kft. az építési beruházás során valósítja meg a kismarja Bocskai Kiállítótermet és Kézműves házat.
A Fabutex Kft. szállította az épületek berendezéséhez szükséges bútorzatot.
Mindezek mellett még rengeteg segítséget kaptunk a két év alatt, nem tudnék mindenkit felsorolni, ezért mindenkinek szeretném megköszönni, aki bármilyen formában elősegítette, hogy a Gyermekeinkért Alapítvány át tudja adni a Kézműves házat és Kiállító termet elsősorban a kismarjaiaknak, de természetesen bízunk benne, hogy minden ide látogató vendég számára élmény lesz megtekinteni ez elkészült épületeket.
Sz.R.: Ha befejeződik a kivitelezés, hogyan kívánják hasznosítani az épületeket?
Sz.L.: Egyeztetéseket folytattunk a debreceni Déri Múzeum munkatársaival, akik megígérték, hogy a múzeumban lévő Bocskai emléktárgyakat a Bocskai Kiállítóterem rendelkezésére fogják bocsájtani, így a kismarjaiak és az idelátogató turisták láthatják majd a kiállított emléktárgyakat. Szeretném elmondani, hogy miért fontos Bocskai István Kismarjának. Kismarja „..falu az országban, csepp a népek tengerében” így ír szülőfalujáról Dr. Varga Gyula tanár, muzeológus. Kismarja tipikus szigettelepülés. A falu, ahol őseink valamikor a honfoglalás után megtelepültek, a szilágysági dombok közül kilépő, majd számtalan ágra bomló, itt-ott mocsárrá szélesedő Berettyó folyó, egy nem túlságosan nagy szigetén alakult ki. A település régi neve Maria egy 1277-ből származó oklevélben tűnik fel először. A név azonban arra utal, hogy ekkor már temploma volt, amelyet Szűz Máriáról neveztek el. Tehát a falu régebben települt. Feltételezés szerint Ómarja volt Kismarja elődje.
A kismarjaiak azt vallják, hogy Bocskai István itt, ebben a faluban született a várban. A fejedelem a „Kismarjai” előnevet holtáig viselte: hiszen hivatalosan elfogadott neve: „Kismarjai Bocskai István” volt. Bocskai István a kismarjaiak mindig szinte kultikus tisztelettel övezték. Ezért tették ki képét a templomban.
A falu északkeleti részén romantikus titokzatossággal emelkedik a várdomb. Egykoron a vár folyóvízzel körülzárt dombon állt. Ez volt a lakóhelye Kismarja egykori földesurainak. Többek között itt élt a Bocskai-család, s nincs kizárva, hogy itt született maga a fejedelem is.

Sz.R.: Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget Elnök Úr! Sok sikert kívánok a célok eléréséhez és az esetleges későbbi pályázatokhoz!
Sz.L.: Köszönjük szépen!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>