Józsefvárosi piac

piac535

Néhány hetet nyerhetnek a józsefvárosi piac bérlői azzal, hogy megtámadták a bíróságon a bérleti szerződés felmondását, de a bezárásról szóló döntésen ez nem változtat – mondta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatósága képviselői november 21-én 10 órakor rendőri kísérettel megjelentek a Négy Tigris piacon, hogy a területet átvegyék a bérlő Komondor Kft.-től. Kocsis Máté június közepén kezdeményezte a két tulajdonosnál a Nemzeti Vagyonkezelőnél és a MÁV-nál, hogy mondják fel a terület üzemeltetőjének bérleti szerződését.

A szerződéshez 150 napos felmondási határidő kapcsolódott, amely november 21-én járt le, a Komondor Kft. viszont nem adta át a területet. Néhány hetet nyerhetnek a józsefvárosi piac bérlői azzal, hogy megtámadták a bíróságon a bérleti szerződés felmondását, de a bezárásról szóló döntésen ez nem változtat – mondta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Csütörtökön fél órával a meghirdetett átadás-átvétel előtt a piachoz érkezve semmiféle változást nem tapasztaltunk annak működésében. Reggel, láthatólag, a még ott lévő árusok kinyitottak, nem tudván, vagy nem véve tudomásul, hogy a MÁV és a főbérlő Komondor Kft. közötti bérleti szerződés türelmi határideje lejárt és november 21-én – a bérleti jogviszony előtti állapotban – kellet volna visszaadni a területet a tulajdonosnak. A vasúttársaság emberei délelőtt 10 órakor meg is jelentek a piac kapujában, de ott a Komondor Kft. képviselője és jogásza útjukat állta.

A bérleti szerződés felmondásának jogszerűségét a főbérlő vitatja és további jogi lépéseket helyezett kilátásba, hogy továbbra is üzemeltethesse a piacot. Csak akkor vonulnak le a területről, ha bíróság kötelezi őket erre. A MÁV Zrt., mint tulajdonos ezen esetben annyit tudott tenni, hogy felfüggesztette az áram és a vízszolgáltatást, melyeknek mérőit szakemberei hetente fogják ellenőrizni. Ha bármilyen változást tapasztalunk az óraállásokban azt törvényszegésnek tekintjük és feljelentést teszünk. Ezzel a lépéssel szeretnénk ösztönözni az albérlőket (árusokat) arra, hogy mondják fel a Komondor Kft.-vel kötött bérleti szerződéseiket – mondta Sigulinszky Tibor, a MÁV Zrt., szóvivője a piacon tartott tájékoztatóján, miután a két fél jogi képviselőinek jelenlétében jegyzőkönyvet vettek fel a kialakult helyzetről. A piac tehát (még) működik tovább, de immár jogszerűtlenül, áram és víz nélkül.

A bűnözés melegágya

A Négy Tigris egy óriási fekete folt volt mind az adóhatóság, mind a rendőrség, sőt a józsefvárosi önkormányzat szemében is, hiszen – ahogy Kocsis Máté fogalmazott – a terület a feketekereskedelem és a bűnözés melegágya, VIII. kerület vezetése már hosszú ideje elkötelezett annak bezárása mellett. A piac, mint egy kis sziget működött a bűnügyi statisztikákban, hiszen kevés bűnesetre derült fény, mert a fellépő konfliktusokat elintézték egymás között az albérlők, volt itt leszámolás, bosszú, önbíráskodás, testi sértés, kábítószerrel való visszaélés, pénzhamisítás, de ezeknek csak töredéke jutott el rendőrségi szakaszba. Az önkormányzat becslése szerint 15 milliárdos adóbevétel kiesést okoz a piac, és a NAV is évente 50-100 millió forint között foglal le hamis árucikkeket.

A piacnak mennie kell!

Bár többen tudni vélték, hogy így, vagy úgy, de maradnak az árusok, Kocsis Máté – az eset után tartott sajtótájékoztatóján – határozottan kijelentette, hogy a döntés megváltoztathatatlan. Lehet időt húzni különféle jogi procedúrákkal, de a piacnak mennie kell a területről. A polgármester hangsúlyozta, hogy a Négy Tigris piacon senki nem volt biztonságban, a kispénzűeket becsapták és a statisztikák szerint is számos bűncselekmény történt a területen, ezért kezdeményezte a VIII. kerületi önkormányzat a piac bezárását. Kocsis Máté sajnálatosnak nevezte, hogy a bérlők megpróbálnak kibújni a határozat végrehajtása alól, ugyanakkor jelezte, hogy a döntésen ez nem változtat, a piac ilyen formában megengedhetetlen Budapest kellős közepén. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az eladók átköltöznek a Kőbányai út túloldalára, azt mondta, hogy a másik oldalon lévő ipartelepen – amelynek 130-150 tulajdonosa van – rendezettebbek a körülmények, több pénzt költöttek a létesítményekre, de gondolkodnak, hogyan lehetne nagyobb rendet teremteni, mert nincsenek meggyőződve róla, hogy maradéktalanul betartják az adó- és vámszabályokat. Újra kihangsúlyozta, hogy a tisztességes kereskedőket szívesen látják Józsefvárosban, hiszen az olcsó árukra van kereslet. Ha valaki a jogszabályokat betartva működik, könnyített eljárás keretében, kedvező bérleti feltételekkel kaphat üzlethelyiséget a kerületben.

Milliárdos fejlesztések

Józsefváros óriási fejlesztésekre készül a Négy Tigris piac területén, hiszen mintegy 12.000 négyzetméteren sportközpontot és szabadidőparkot alakítanának ki egy 4 milliárd forintos beruházás keretében. A fejlesztés a volt józsefvárosi pályaudvartól a Posta telkéig valósulna meg. Az önkormányzat elkötelezett a környék rehabilitációja mellett, hiszen a józsefvárosi pályaudvar volt épületében és környékén kerül kialakításra – szintén többmilliárdos beruházás keretében – a holokauszt gyermekáldozatainak emlékközpontja is.

 

Forrás: http://jozsefvaros.hu/hir/1479/megengedhetetlen_a_jozsefvarosi_piac_mukodese/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>