Józsefváros több mint 6 milliárd forint adósságtehertől szabadul meg

1450_adossagkonszolidacio_tn2

A kormány bejelentése alapján február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja az állam. Az így felszabaduló anyagi forrásokat kerületfejlesztésre fordítja Józsefváros önkormányzata.

A kormány tervei szerint 2014. február 28-ig minden olyan magyar település adósságait átveszi, akinek az elmúlt időszak konszolidációja után még maradt, összesen 420 milliárd forint értékben. Ezáltal a 2014-es évet minden magyar önkormányzat adósságmentesen kezdheti meg. A tavalyi adósságkonszolidáció után, melynek során előbb a megyei önkormányzatok adósságait, majd az 5 ezer fő alatti települések teljes adósságát, idén az ennél nagyobb lakosságszámú települések hiteleit vette át az állam 40-70%-ban.

Ez kerületünk esetében úgy alakult, hogy az idei adósság átvállalás előtt 11,5 milliárd forint volt a hitelünk, amiből a kormány a nyáron 40%-ot vállalt át, ez 4,4 milliárd forintot jelentett és közben az önkormányzat is törlesztett 500 milliót, így maradt a bő 6 milliárdos adósság, amit a kormány most átvett. Ez annyit jelent, hogy évi 600-700 millió forint marad az önkormányzatnál, amit eddig adósság törlesztésére fordítottunk – mondta Egry Attila, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester.

A kormány az átvállalt adósságok fejében azt várja a településektől, hogy szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe. Minden önkormányzatnak gazdaságfejlesztési és növekedési tervet kell készítenie, melyben szerepelnie kell, hogy a települések vezetése milyen szervező szerepet fog betölteni, illetve hogyan támogatja a helyi kis- és középvállalkozások helyzetbe hozását. Korábban a kormány adóssággátat vezetett be a településekkel kapcsolatban, mely szerint az önkormányzatok kivételes esetben – csak fejlesztési céllal – vehetnek fel hitelt és csak a kormány jóváhagyásával.

Az adósság egy nagyon szoros béklyó volt a kerület „nyakán”, bár azt is tudni kell, hogy a hitelek jelentős részét fejlesztésekre vettük fel – jelentette ki Egry Attila. Az alpolgármester hozzátette, Józsefváros önkormányzata már az eddig átvállalt adósságterhek után felszabaduló pénzeket is fejlesztésekre fordította: folytatódott a Palotanegyed és a Magdolna negyed rehabilitációja, újjáépül a Teleki téri piac, több támogatást kapott a kerületi rendőrség és a közterület felügyelet, bővült a térfigyelő kamerák száma, melyek által javult a közbiztonság. Sokan nem is gondolják, hogy fontos része a fejlesztéseknek, hogy nem abban a pillanatban zárulnak, amikor átadják őket. A felújított köztereket üzemeltetni kell, folyamatosan karbantartani, ami költségekkel jár. Példaként említhetjük a Losonci téri játszóteret, aminek a biztonságos üzemeltetéséhez kamerát telepítettünk és éjjel-nappali őrszolgálat van.

 

Forrás: http://www.jozsefvaros.hu/hir/1450/Jozsefvaros_tobb_mint_6_milliard_forint_adossagtehertol_szabadul_meg/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>