Józsefváros ragaszkodik Tormay Cécile szobrához

tormay1

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester megtartaná az általa felavatott Tormay Cécile-emlékszobrot.

Mint a Mandiner híre alapján megírtuk: az MTA állásfoglalására Tarlós István végül kihátrált a kezdeményezés mögül, mely Tormay Cécile nevére keresztelt volna el egy jelenleg még névtelen budai közterületet. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja állásfoglalása nem sok kétséget hagyott afelől, hogy egy antiszemitának nincs helye a demokratikus kánonban.

Azonban így is maradt egy emlékszobra a VIII. kerületben, a Szent Rókus Kórház előtt. Kocsis Máté polgármestert irodájából azt a hivatalos választ kapták, hogy Józsefváros Önkormányzata tiszteletben tartja a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását, de az emlékszobor avatása civil kezdeményezés alapján valósult meg, a Nemzeti Érdekvédő Egyesület közreműködésével.

“Józsefváros Képviselő-testülete azért támogatta az írónő emlékének megőrzését, mert Tormay Cécile anyai ági felmenői részt vettek a Rókus kórház építésében, valamint a család a közeli Kőfaragó utcában lakott, ahol szintén civil kezdeményezésre avattak emléktáblát” – írták. A “civil kezdeményezésre” készült szobrot Kocsis Máté és Lezsák Sándor avatták fel – írja a lap.

Az önkormányzat leszögezte: meg kívánják őrizni Tormay Cécile emlékét, a Szent Rókus Kórház előtt álló emlékszobor “eltávolítását nem látják indokoltnak”.

 

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20130906_Tormay_szobor_jozsefvaros

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>