Jövőre lezárul a mozik digitális átalakítása

3d cinema

Nyíregyháza – Jövőre lezárul a magyarországi artmozik digitális átalakításának támogatását célzó program, addigra az összes érintett mozi átalakítása megtörténik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyíregyházi sajtótájékoztatóján szerdán.

Halász János elmondta: az eddigi három évhez hasonlóan 2014-ben is 100 millió forint összegű állami támogatást biztosítanak arra, hogy a filmszínházak digitalizációja megtörténhessen.
Az államtitkár a támogatási pályázat idei nyerteseit ismertetve elmondta, hogy egy-egy debreceni, komáromi, nyíregyházi, sárospataki, szarvasi, szegedi, székesfehérvári, szigetszentmiklósi, szolnoki és zalaegerszegi mozi kapott együttesen 100 millió forintot ahhoz, hogy a digitális korszerűsítést elvégezhesse.
Halász János emlékeztetett arra: a támogatási programot 2011-ben a minisztérium azért hirdette meg, hogy a multiplex mozik egyetlen versenytársának tekinthető önkormányzati fenntartású artmozik fennmaradhassanak.
A korszerűsítésre, a digitális vetítőberendezésekre és a hozzá szükséges szerverekre azért van szükség, mert a filmforgalmazók az idei év elejétől már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket, megszűnt a tekercseken való forgalmazás.
2011-ben 9, 2012-ben 10, valamint idén is 10 artmozi kapott támogatást a technológiai átalakításhoz összesen 300 millió forint értékben.
Halász János az MTI kérdésére válaszolva közölte, hogy a mozik fenntartóitól általában 25 százalék arányú önerő biztosítását kérték a korszerűsítéshez.
Az államtitkár megjegyezte, hogy a támogatási rendszer 2014-es zárásával valamennyi artmozi átalakítása megtörténhet.
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy a helyi Krúdy Gyula Art Mozi is áttérhet a digitális technológiára, amelynek beruházásához az önkormányzat biztosítja a szükséges önerőt. Hozzáfűzte, hogy a város helyhatósága egyre nagyobb szerepet vállal a kulturális élet támogatásából, idén például fenntartásába vette a Móricz Zsigmond Színházat és támogatásával hamarosan megkezdődik a település művelődési központja épületének 2 milliárd forint értékű, uniós támogatású felújítása is.
A nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi 10 millió forint támogatást kapott a digitális eszközbeszerzésekhez. A korszerűsítéssel – mint azt Mészáros Szilárd igazgató elmondta – jobb lesz a vetített kép minősége, valamint több filmforgalmazóval tarthatnak kapcsolatot, hamarabb tűzhetnek műsorra premierfilmeket, az eddigi harmada lesz a filmszállítás költsége, ami jelentős megtakarítást eredményez.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>