Jelentősek az árkülönbségek a hazai telekpiacon

haz_telek_debrecen

A magyarországi telekpiac területileg erősen koncentrált, minden negyedik telek Győr-Moson-Sopron és Pest megyében cserélt gazdát az elmúlt másfél évben – derül ki az OTP Jelzálogbank frissen megjelent Telek Értéktérkép elemzéséből.

Az árak között jelentősek a különbségek, vidéken átlagosan 3600 forintot kellett szánni egy négyzetméter telek megvásárlására, míg Budapesten csaknem 28 ezer forint volt az átlag.
A családi házak építésére alkalmas földterületek forgalmát elemző, az MTI-hez pénteken eljuttatott összefoglaló szerint Budapest és a nagyvárosok forgalmi részaránya nagyjából változatlan maradt. A forgalom csaknem 60 százalékát adó községek részesedése ugyanakkor a kisebb városok rovására fokozatosan nő.
Ennek alapja a családi házak iránti kereslet általános visszaesése lehet. A községekben viszont alacsony a lakáskínálat, így ott továbbra is az önálló házak jelentik az ingatlanforgalom túlnyomó részét, és ez a telekforgalomra is kihat – idézi a közlemény Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzőjét.
Az elemzés szerint lassult a magyarországi telekpiac forgalomcsökkenése, míg 2008 és 2010 között csaknem kétötödével csökkent az adásvételek száma, 2010 és 2012 között már csak 10 százalékkal szűkült a piac.
Csak Somogy megyében nőtt a forgalom, ahol a 2007-ben meghosszabbított autópálya növelte a környező, elsősorban a Balaton déli partján fekvő települések vonzerejét.
Az árakat vizsgálva a megyei sorrendet Pest vezeti négyzetméterenként 6330 forintos átlaggal. A sor végén Nógrád megye áll, egyedüliként ezer forint alatti fajlagos árral, itt ugyanis átlagosan 740 forintba került egy négyzetméter a 2012-13-mas adatok szerint.
A vidéki átlagos telekár 3,7 millió, míg Budapesten 31 millió forint volt az elmúlt bő másfél évben.
A járási szintet vizsgálva a legmagasabb árkategóriába a fővárosi kerületek mellett nyolc Pest megyei járás került. Emellett a szegedi, debreceni, balatonalmádi, balatonfüredi, győri, mosonmagyaróvári és egri járások átlagára haladja meg az 5500 forintot négyzetméterenként.
A megyeszékhelyek telekárait összevetve az elmúlt bő másfél évben Veszprém bizonyult a legdrágábbnak, 12,5 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Ezután alig lemaradva Győr következik, majd Szeged 11,5 ezer forintos fajlagos átlagértékkel. A lista végén Békéscsaba, illetve bőven kétezer forint alatti átlagos négyzetméterárral Salgótarján áll – közölte az OTP Jelzálogbank.
gká \ guz \ gte

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>