Jelentős EU-forrásra pályázhatnak 2014-2020 között!

Jelentős EU-forrásra pályázhatnak a magyar-román határon átívelő közös fejlesztési programok 2014-2020 között. Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pályázók a magyar oldalon összesen 93 millió euró támogatás elnyeréséért indulhatnak terveikkel.

Jelentős EU-forrásra pályázhatnak a magyar-román határon átívelő közös fejlesztési programok 2014-2020 között. Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pályázók a magyar oldalon összesen 93 millió euró támogatás elnyeréséért indulhatnak terveikkel – tájékoztatta a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, a Közös Monitoring Bizottság tagja az MTI-t.

Farkas Zoltán kiemelte: a magyar oldali EU-forrás allokációjáról a kormány november 19-én hozott döntést, az összeg folyó áron számolva meghaladja a 27,4 milliárd forintot, román oldalon hasonló nagyságrendű lesz az EU-támogatás nagyságrendje, amelyek kiegészülnek a két kormány hazai társfinanszírozásával.
Békés megye számára a közös alap jelentős többlettámogatás elnyerésére nyújt lehetőséget a gazdaság felzárkóztatása és fejlesztése érdekében – tette hozzá.
A Magyarország-Románia határon átívelő program tervezése a 2014-2020-as időszakra jelenleg is folyik, a Békés Megyei Közgyűlés az érintett magyarországi megyék vezetőivel azon dolgozik, hogy ezeket a forrásokat a lehető legjobb célra lehessen fordítani.
Farkas Zoltán szólt annak jelentőségéről, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapban (ERFA) a román-magyar határon átívelő programokra elnyerhető támogatások összege a következő EU költségvetési időszakban közel hasonló nagyságrendű lesz, mint 2007-2013 között volt. Ez lehetőséget kínál határon átívelő, nagy térségeket átfogó projektek megvalósítására, így a megyei önkormányzat a jövőben is vezető és társpartnerként vesz részt a projektekben – hangsúlyozta.
A 2007-2013 között elnyert nagy projektek közül Farkas Zoltán kiemelte a Körös-medence árvízvédelmi infrastruktúrájának közös fejleszti programjait, ahol a két ország szomszédos vízügyi igazgatóságai a beruházás megvalósítására összesen 510 ezer euró támogatást kaptak ebből az alapból. A csatornahálózat és szennyvíztisztító rendszer kiépítése a romániai Székudvaron és a magyarországi Kétegyházán mintegy 2 millió euró támogatásban részesült. Kötetlen világ címmel 886 ezer euró támogatást kapott a Békési Kistérségi Társulás és a Bihar Megyei Tanács közös programja a két térség közötti nagysebességű kommunikációs hálózat fejlesztésére, magán és üzleti felhasználók részére.

Forrás
Megjelölt

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>