Jászárokszállás védelmet kap a Szarv-ágy-patak áradásai ellen

patak

Európai uniós támogatással jövőre elkészül Jászárokszálláson a települést időről időre elöntéssel fenyegető Szarv-ágy-patak védműve; a felső-jászsági kisváros eddigi legnagyobb árvízvédelmi beruházása több mint 320 millió forintba kerül – közölte Gergely Zoltán (független) polgármester az MTI-vel.

A patak gátjának kiépítését már évek óta tervezték, de anyagiak híján csak 2014-ben foghatnak hozzá a környezetet átalakító építkezéshez – tette hozzá.
Rámutatott: a Szarv-ágy-patak azért jelent veszélyt a településre, mert nagy esőzések idején összegyűjti a Mátrából lefolyó vizeket, ilyenkor vízszintje a többszörösére, esetenként a tízszeresére emelkedik. 1999 óta eddig ötször, legutóbb 2010-ben duzzadt veszélyes méretűre az amúgy csendes vízfolyás – jegyezte meg.
Gergely Zoltán beszámolt arról, hogy a védmű megépítésének engedélyezése befejeződött, az eljárás utolsó elemeként az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is jóváhagyta a terveket.
A munka a közbeszerzés lebonyolítását követően, várhatóan jövő tavasszal kezdődik meg. A Jászberény felé vezető út hídja és a vasúti híd közötti patakszakasz földgátat, illetve szögtámfalat kap, amellyel mintegy 400 lakóingatlant és a város ipari parkjában lévő üzemeket védik meg. Az előzetes ütemezés alapján 2014 szeptemberében fejeződhet be a beruházás.
Jászárokszállás az elnyert 300 milló forintos európai uniós támogatás mellett az önerő alapból további több mint 21 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

MTI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>